2016. február 1., hétfő

Arany óriás

“Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy tovább adni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad.” Buddha
 

Wat Pho
http://www.watpho.com/intro.php
Bangkok legrégebbi és legnagyobb temploma. Már a 16. században állt itt templomegyüttes, amit I. Rama az 1780-as években kibővíttetett.
Bejárat - jellegzetes bangkoki elemekkel - tuk-tukkal, meghökkentő rózsaszín taxival
 egyenruhás diákokkal
Imádkozó hely füstölővel, gyertyával, lótusszal, itallal, aranyozással
Hátul régi falfestmények, talán még a kezdeti időkből
III. Rama 1832-ben megépíttette a Megvilágosult Buddha kápolnáját. A híres 46 méter hosszú, 15 méter magas, aranyozott, fekvő Buddha szobor az egész wihant betölti. A hosszú keskeny épület oszlopokkal tagolt középső részén fekszik Buddha.
Talpa gyöngyházberakásos, most paravánnal volt eltakarva.
Aranyozott ablaktáblák és jellegzetes falfestés
A wihanba, csak mezítláb lehetett belépni. Az egyik oldalon bementünk, majd a másik oldalon keresztben a wihan tornácán végigmenve, hátulról is megnézhettük Buddhát.
Itt tapasztaltuk, hogy mi adja azt csengő hangot, amit végig hallottunk a Buddha előtt elsétálva. Kolduló tálak sora az ablak mellett, amibe a hívek aprópénzt dobálnak szép sorjában mindegyikbe, ami fémes, csilingelő hangot hallat. Fel is vannak erre készülve, mert kis tálkában lehet aprópénzt váltani. Jobb oldalon az adomány egy érdekes formája, a pénzfa.
 Buddha feje hátulról, ilyen gyöngyházberakásos párnán pihen.
 A kapu őrzői
Ha érdekel Buddha (Gautama Sziddhártha) élete, itt olvashatsz róla.......
http://www.buddha-tar.hu/hu/buddha_elete
Folyt. köv: még mindig a Wat Pho, mert nem ennyiből állt......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése