2024. szeptember 22., vasárnap

"Valami régi, valami új"

Zoób Kati csodálatos villájában jártam Balatonfüreden, ahol egy divatmúzeumot hozott létre. Katti Zoób Divat és Múzeum a hivatalos neve.
Már az épület is lenyűgöző, itt is érződik a régi és az új kapcsolata, Mária mozaikos falikép, mesésen felújított kovácsoltvas terasz a régi épületen, és az új szárny Zoób Kati logóval.

Felöltöztetett babák sorakoznak a termekben. Minden bábu egy modern ruhadarabot és egy régi szoknyát, főkötőt, mellényt, kendőt és vagy népi ruhadarabot visel. Régi hímzések, gyöngyös betétek, antik darabok összehozva a modern, mai divattal.
Itt a babákon hófehér vászon alsószoknyák, hogy a különleges kiegészítők jobban mutassanak.
A régi és új épületet összekötő üvegezett télikertszerű kialakítás.
A divattervezőnő kislánykora óta gyűjti a divat régi ruháit, tárgyait, a nagymamák gombos dobozától a selyemhálóingeken keresztül a hatalmas szalon függönyökig a rengeteg csodát. 
"A divatmúzeum azért fontos, mert arra ösztönöz, hogy elővegyük, egyesével megnézzük, felújítsuk és új kontextusba helyezzük ezeket a tárgyakat, végül pedig közkinccsé tegyük.”
Nagyon tetszett.......micsoda fantázia, ötlet, minden darab lenyűgöző, a régi népi motívumok a mai kornak megfelelően, bedolgozva az öltözetekben.....mesés!
 
Ez már a harmadik alkalom, hogy Zoób Kati szépséges ruháit láthatom, az első alkalommal Balatonfüreden a Vaszary-villában. 
Itt írtam róla>>>>>
Másodjára a Ráth György-villában tett látogatásom során>>>>
Nagyon vágyom, hogy egyszer megnézhessem a füredi Gyógy téren és a környező utcákon megrendezett divatbemutatóját, amely minden évben augusztus 19-én van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése