2024. szeptember 6., péntek

A jövő művészete......

Augusztus 20-án nem maradt ki egy kis múzeum látogatás sem. Most a MODEM-ben jártam, mert izgatott Refik Anadol - Rumi Dreams (Rumi álmodik) kiállítása.
Nem gondoltam, hogy ilyen hamar találkozom a mesterséges intelligencia által létrehozott művészettel.
A 32 négyzetméteres LED-falon megnézhető audiovizuális mű szeptember 29-ig látogatható a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.
Refik Anadol 1985-ben született Isztambulban. A nemzetközileg elismert médiaművész a mesterséges intelligencia (MI) esztétikájának úttörője. Jelenleg Los Angelesben él, ahol tulajdonosa és működtetője a Refik Anadol Stúdiónak és laboratóriumnak, emellett tanít a UCLA Design Media Arts tanszékén.
2023-ban a Las Vegas-i Sphere-t a világ legnagyobb MI által generált műalkotásává változtatta, ezzel párhuzamosan a művész kavargó, hipnotizáló fényshowját a New York-i MOMA közönsége egy évig csodálhatta, majd év végén Anadol a Grammy Gálát tette felejthetetlenné látványos színpadvilágával.
Dzsalál ad-Dín Rúmi (1207-1273) perzsa nemzetiségű családba
Balkh faluban született, a mai Afganisztán területén, Törökországban elhunyt misztikus író-költő, teológus-filozófus, gyakran Mevlána (Mesterünk) néven emlegetett, a Mevlevi dervisrend szellemi atyja. Írásai tele vannak bölcsességekkel, amelyek minden ember életét megalapozzák.
Anadol a mesterséges intelligencia segítségével Rúmi tizenkilenc nyelvre lefordított szövegeit, könyveket, zenéket, ültette át látványos mozgó, hömpölygő képfolyammá.
A led falhoz, egy tükröződő fényes felület is kapcsolódott, megsokszorozva a látványt.
A kiállítás célja, hogy szemléltesse, hogyan lehet a digitális és a hagyományos művészetet egymással vegyítve magával ragadó élményt teremteni.
Érdekes, meghökkentő, látványos volt.

Rúmi idézetek
 
“Lobbantsd lángra életed és keress olyanokat, akik élvezik lángod melegét.”
 
“Mellőzd azokat, akik félelmet és szomorúságot keltenek benned, mert gyengítenek és betegséget, halált hoznak rád.”
 
 “Bárhol légy, bármit tégy, a szeretet te magad légy.”
 
 “Szavaid legyenek emelkedettek, ne a hangod. Az eső és nem a vihar, mely virágot terem.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése