2023. október 31., kedd

Bepillantás a szecesszió világába 3.

Historizáló ebédlő a Ráth György-villában.
Leghűebben  őrzi a Ráth házaspár hajdani villájának eredeti hangulatát. 
A berendezést Schickedanz Albert tervezte reneszánsz stílusban 1879-ben, Ráthék előző otthonába. Meghatározó a körbefutó, bőrbetétekkel díszített faburkolat, melybe belekomponáltak egy 1670-es évszámot viselő német szekrényt és egy angol lábas órát is. Az óriási szőnyeg Iránból való, a 19. század végéről.
Zoób Kati régi textilekből készített gyönyörű ruhái díszítik a teret
Maróti terem
Maróti Géza nagyméretű kerek asztala, amelyet 1911-ben tervezett a Torinói Világkiállításra 
Maróti Géza (1875–1941) talán kevéssé ismerős a magyar közönség számára, pedig világszerte elismert építész, szobrász, festő és iparművész volt. Az ő terve alapján készült a Zsolnay "kacsás kút", Debrecenben is van belőle egy, az új fürdőnket dísziti. Külföldön számos alkotása valósult meg, többek között a Mexikóvárosban megépült opera és nemzeti színház. A nézőtér színes üvegkupolája a világ legnagyobb ilyen jellegű műve volt a maga korában. A színházhoz készült terv a kilenc múzsát ábrázolja, amelyek ugyancsak Róth Miksa budapesti műhelyéből kerültek ki.
Az ólomüvegablakokat Róth Miksa készítette 1910-ben, Maróti Géza terve szerint, Orpheusz és Artemisz  
A magyar út 
Kós Károly, Kozma Lajos, Körösfői-Kriesch Aladár és Toroczkai Wigand Ede a népművészetből, főként az erdélyi hagyományból inspirálódott szecessziós munkáit gyűjtötték külön egységbe.
Ülő nő rózsákkal 1906
Sasok a hős sírja felett 1918
Körösfői-Kriesch Aladár tervezte kárpitok
Kelet vonzásában készült művek tárlata
  Bugatti dolgozószoba  1895
Kimonó  
gróf Zichy Klára tulajdonából, tervezte Bittmann, 20.sz eleje
 Látványtár
A vitrinekben a szecessziós kerámia- és üvegművészet színe-java. Többek között Gallé, Daum, Tiffany, Lalique, Sovánka és Zsolnay tárgyakban gyönyörködhetünk
Hibján Samu - Női arckép 1890
Lalique - Függő lánccal - 1900
Háry Gyula - Női mentecsat 1904
Az asztalon az 1900-as évek életmódjára jellemző tárgyak láthatók és tapinthatók: Guerlain-parfümösüveg gyöngyvirágillattal, virágos díszítésű tintatartó, legyező, glaszékesztyű, zsebóra, emlékkönyv, ezüstözött képkeret Loir Fuller táncosnő fotójával. 
Zsolnay névjegytartó tál, 
hálóját húzó halász alakjával, terv Mack Károly, 1901
Zsolnay dísztál, siklóval viaskodó folyami rák 1900
Élvezetes volt felfedezni a villát, hiszen több teremben valóban olyan érzésünk van, hogy egy nagypolgári otthonban járunk, ahol a berendezési tárgyak mintázata, színei felbukkannak a szőnyegeken és a tapétákon is, és ahol minden apró részlet a szépségről tanúskodik.
2018-ban teljesen megújultak a belső terek, remélhetőleg a közeljövőben az épület homlokzatát és a villa kertjét is méltó módon helyreállítják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése