2024. szeptember 23., hétfő

A márvány Bergman

A Balatoni sellők, a Vaszary-villa kertjében, Vastagh Éva (1900-1942) alkotása. 
A sellők alapanyagául szolgáló márványtömbnek kalandos története volt, a kifaragandó kőtömböket Magyarországra szállító vonatot Jugoszláviában bombatalálat érte. A főalak pedig a legenda szerint Brázay Zoltán kérésére Ingrid Bergman arcvonásait ábrázolja. A szobor felállítását Vastagh Éva már nem érhette meg.
A carrarai márványból készült szoborcsoport, eredetileg az arácsi Brázay-villa kertjében állt, közel fél évszázadon át, így 1943-ban az épülettel együtt szerepelhetett az Operaház jelmeztervezőjéből divattervezővé lett Zsindelyné Tüdős Klára első és egyetlen filmjében, a Fény és árnyékban. 
 
Az alábbi kis filmrészletben látható a Brázay-villa és a szobor. 
Nagy port vert fel annak idején, mikor a Brázay-villát lebontották 2019-ben, gondolom azóta már felépült valami lakópark a helyén.... 
A villát a sósborszeszgyártás kapcsán híressé és gazdaggá vált Brázay Kálmán fia, a szintén gyáros Brázay Zoltán építette 1938-ban, a közel 4 hektáros telkére.
1944 őszén kiköltözött család már nem térhetett vissza a villába, hiszen az államosítás szele ezt az épületet is elérte, majd az MSZMP pártüdülője lett.
Itt lehet olvasgatni a híres Brázay-villáról>>>>>
A szobor innen került 1998-ban a balatonfüredi Tagore sétányra, 2015-ben azonban elszállították egy restauráló műhelybe. A munkákat követően nem helyezték vissza a helyére. 
2023-ban állították fel ismét a Vaszary-villa kertjébe, ahol most én is láthattam, ezt a szépséges márvány szoborcsoportot, amely egyben kút is, a halak szájából csobog a víz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése