2019. május 20., hétfő

Gyalogos felfedezés

Kocsival már többször gurultunk  végig  Budán a Fő úton, most gyalogosan tettem meg az utat, hogy megnézzem a látnivalókat. Igazán különleges helyekre bukkantam.
Tarasz Sevcsenko szobra, az ukránok Petőfije, a róla elnevezett téren  
Ganz utca
Nem messze innen áll az Öntödei Múzeum, ami egykor Ganz Ábrahám által 1845-ben alapított Ganz-gyár első öntödéje volt. Innen nőtte ki magát egy emberöltő alatt a vállalat egy hatalmas, a mai Millenáris épületeit elfoglaló, világhírű monstrummá.
 Háttérben a görög katolikus Szent Flórián-templom
Király Gyógyfürdő
Az egyetlen olyan, napjainkban is üzemelő fürdő a fővárosban, melyet Buda török megszállása idején építettek. A törökök azért építették messze a forrásoktól, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége, várfalon belül. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosították. Építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be.  Buda visszafoglalását követően, 1796-ban, a König család birtokába került, ők építették át mai formájára ötvözve a régit az újjal, megőrizve műemlék voltát. A fürdő magyarosított nevét is a családról kapta.
Ez is Budapest, mint egy időutazás......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése