2019. május 26., vasárnap

Budai hangulat

A Corvin téren érdemes körülnézni, nagyon hangulatos. A neobarokk stílusú Lamm-ház,  a Corvin tér ékessége. Nevét Lamm Tibornéról (szül. Mayer Lenke), Lamm Tibor gazdálkodó feleségéről kapta, aki 1924-ben átépíttette mai formájára.
Millacher Lajos, az első szikvízgyár alapító tulajdonosa, 1891-ben írta meg a végrendeletét, és húszezer forintot a fővárosra hagyott, hogy halála után, csak magyar művészek számára nyitott, Budára szánt emlékkutat érintő tervpályázatot írjanak ki, kikötötte, hogy a mű neve Lajos-kút legyen. Holló Barnabás (1865-1917) munkáját találták a legjobbnak. Lehetséges, hogy a kúton álló alak maga Nimród (Ménrót), a Csodaszarvas mondájában emlegetett Hunor és Magor apja.
Nepomuki Szent János a szoborfülkében
A Corvin teret délről a Kapucinus templom (Alsóvizivárosi Árpád-házi Szent Erzsébet templom) határolja. A törökök idején egy dzsámi és török fürdő volt a helyén, melyet a 1686-ban Buda visszafoglalása után a jezsuiták plébániatemplommá és kórházzá alakítottak. A kapucinus rend a ferencesek harmadik rendjeként keletkezett. Hazánkban 1674-ben kezdték meg működésüket tíz kolostorban. Így ők bővítették a dzsámiból lett templomot is.
(KÉP helye) 
A magyar történelemben meghatározó szerepet játszó Avianói Szent Márk (1631-1699), a török elleni keresztes hadjárat lelkes szervezője. Tábori lelkészként, prédikációjával és keresztjével lelkileg előkészítette a katonaságot a csatákra, vigasztalta a haldoklókat és a sebesülteket, lelkesítette az egészségeseket. Buda visszavételének másnapján, hálaadó szentmisét tartott a táborban, a várban pedig szekéren körbevitette Szűz Mária szobrát.
 Avianói Márk szobra, Györffi Sándor szobrász alkotása (2003)
Egy hangulatos kerthelyiség, felfedezésre vár......
Szép, de elhanyagolt bérpaloták
Kapu nyíláson belesvén, egy míves falikút
Csodás homlokzatok
Szűk utcácska, teraszos, kiülős éttermek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése