2019. május 31., péntek

500 éves épületben

Az Arany Sas Patikamúzeum vörös épületét mindig megcsodáltam, most megnéztem mit rejt ez az érdekes épület. "Gyógyszerészet a reneszánsz és a barokk korában" 1974-ben nyílt meg a Tárnok u. 18. szám alatt.
A múzeumnak otthont adó épület kereskedőháznak épült a 15. század első felében, de a többszöri átalakítás következtében ma a 18-19. századi barokk és copf stílusjegyek dominálnak kinézetében. Ebben az épületben működött 1750-1913 között az első budavári patika A ma is látható rác boltajtó 1769 előtt készülhetett.
Az "Arany Sas" patika cégérét 1974-ben készítette Pölöskei József. A homlokzat szoborfülkéjében Kovács Margit keramikusművész Madonnája
Szent Rókus, ferences rendi szerzetes, a pestisből gyógyulók védőszentjeként tisztelik. Ő maga is elkapta  a pestist, így remeteként visszavonulva élt az erdőben, ahol a legenda szerint kigyógyult a pestisből, a kutyája révén, aki nyalogatta a sebét. (Tudtam meg az igen kedves idegenvezető hölgytől)
Jézus és a vérfolyásos asszony falfestés, a 18. századból
Egy asszony, aki tizenkét éve vérfolyásban szenvedett, hátulról megközelítette és megérintette Jézus ruhája szegélyét. Így gondolkodott magában: "Ha csak ruháját érintem is, meggyógyulok." Jézus megfordult, ránézett és így szólt: "Bízzál leányom, a hited meggyógyított." Attól az órától fogva egészséges lett az asszony.
Művészi kerámiaedények
Ez a kis legyezőszerű, nem más, mint egy recept a 18. századból
Alkimista műhely A budai alkimistákat, mint megannyi társukat főleg két dolog érdekelte: az aranycsinálás és az örök élet titka. Utóbbihoz olyan főzeteket kotyvasztottak melybe többek közt mumifikálódott testdarabok egy-egy kisebb részét, mandragórát, valamint emberi és állati ürüléket kevertek... vagyis csupa olyasmit amitől garantáltan nem hogy örökké, de jó ha még pár hónapig eléltek. Mária Terézia részben a fertőzések terjesztése miatt tiltotta be az alkímiát. Az ilyen laborokhoz egyébként rendszerint hozzátartoztak a plafonról lelógatott halott állatok is. Ezeknek azonban pusztán egy funkciójuk volt: elijeszteni a tolvajokat.
Gyógyító apáca
Egy patikus család
Semmelweis Ignác egykori szülőházában működő Semmelweis  Orvostörténeti Múzeumhoz (Apród u. 1-3) tartozik ez a múzeum is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése