2019. május 25., szombat

A Pesti Vigadó kistesója

Sétám során fedeztem fel a Budai Vigadó épületét. Csak álmélkodtam, hogy milyen szép....
A budai polgárok is vágytak egy pesti Vigadóhoz hasonló kulturális palotára, ahol összejöveteleiket, mulatságaikat tarthatják. 1896-ban pályázatot írtak ki az épületre, melynek nyertese Kallina Mór és veje, Árkay Aladár építészek munkája lett. 1898-1900 között épült, neoreneszánsz stílusjegyekkel, eklektikus stílusban.
Az eklektikus külsőt pompás szecessziós belső díszítés kompenzálta. A földszinten kávézó, és egy 400 fő befogadására alkalmas étterem volt. Ennek folytatásában helyezkedett el a Budai Polgári Kör társalgója, olvasója és három játékterme.
 Az egykori kávézó darus mintája
Kallós Zoltán kiállítótérben " Éljen a Haza!" Somogyi Győző grafikái, 1848-49 emlékképei kiállítás
Érdekessége a kiállításnak Plohn József (1869-1944) hódmezővásárhelyi fotográfus 1902-ben készített honvédportréiból történő válogatás. A fényképek a Kolozsvári Országos Történeti Ereklye-Múzeum 1902-ben Kossuth Lajos születésének 100. évfordulójára hirdetett felhívása alapján, az akkor még élő 1848–49-es katonákról, pontosan 154 veteránról készültek, amelyekből látható most pár darab.
Impozáns előtér és széles, oszlopos márványlépcső fogadja a belépőt. Az első szinten egy 350 négyzetméteres díszterem kapott helyet, itt tartották a bálokat.
A belső udvarra néző folyosókon társalgók, klub- és olvasóhelyiségek, kártyaszobák nyíltak. A felsőbb szinteken négy magánlakást alakítottak ki.
 Ezek mellett működött a Budai Könyvtár Egylet és a Budai Anyakönyvi Hivatal.
1900-ban nagyszabású farsangi bállal nyitották meg a Vigadót, melynek fővédnöke Klotild főhercegasszony volt. A báltermet később 306 férőhelyes színházteremmé alakították.
Budapest ostroma súlyosan megrongálta az épületet. 1945-ben a Magyar Kommunista Párttal közösen kormányra kormányra került Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt fővárosi szervezetének voltak itt pártrendezvényei.
Ma ez a színház ad otthont elsősorban a Magyar Állami Népi Együttes előadásainak. Napjainkban az épület több funkciót tölt be: a Vigadóban kapott helyett a Nemzeti Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza.
A végére ez a csodás lépcsősor szecessziós indáival, melyen felkapaszkodva Henics Tamás Kalotaszegről és Mezőségről készített "Barangoltam" fotókiállítása fogadott
Itt pedig a nagy tesó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése