2019. május 27., hétfő

"Bizalmam az ősi erényben"

Sétám során a Clark Ádám térre értem, megint a Vár közelébe kerültem, mint egy mágnes mindig magához vonz :))
De ki is volt Clark Ádám (1811-1866)? Egy skót mérnök, aki megismerkedett Széchenyivel, így lett a Lánchíd építésének vezetője és a budai Váralagút tervezője. Épült 1853-1857, hossza 350 m. Most felmentem a tetejére, amit már régóta terveztem.
Legrégebbi hidunk a Széchenyi lánchíd (1839-1849), építését Széchenyi István szervezte, tervezője az angol William Tierney Clark. Finanszírozását báró Sina György szervezte. Hídfők kőoroszlánjait, Marschalkó János lőcsei szobrászművész készítette.
A budai hídfő jobboldali oroszlánjának talapzatára a Széchényi család címere került, rajta a család latin jelmondatával "(Si) Deus pro nobis, quis contra nos" (Ha Isten velünk, ki ellenünk?). Fentebb látható baloldalin, a Sina címer.
A II. Világháború végén, a visszavonuló német hadsereg maga után felrobbantotta, mint minden fővárosi hidunkat, felavatásának 100. évfordulójára nyitották meg újra.
 Távolban a Sándor-palota és a Karmelita kolostor
 Visszatekintő a bejárt útszakaszra, templomok tornyaira....
 Budavári sikló
Természetesen nem álltam be a hosszú sorba, már azért sem, mert az alagút tetejére voltam kíváncsi, pár éve barátnémmal már kipróbáltuk, csalódás volt a röpke pillanat, míg felér (95 méter hosszú a pálya, 50 méteres szintkülönbséggel). Az eredetileg gőzüzemű siklót Széchenyi Ödönnek, Széchenyi István gróf fiának a kezdeményezésére építették 1868 és 1870 között. A II. Világháborúban súlyosan megrongálódott, majd csak 1986-ban építették újra, elektromos működéssel.
"0" kilométerkő, Borsos János alkotása (1975)
A Budapestről induló főutak kilométer számozásának kezdőpontja
Talán leghíresebb, kiinduló pontot megjelölő szobor a Milliarium Aureum, amit Augustus császár állíttatott fel a Forum Romanumon. A minden út Rómába vezet mondás innen veszi eredetét.
Magyarország címere, Lotz Károly (1880)
Az Angyalos címer az 1867-es kiegyezés után, az Osztrák-Magyar Monarchia fennállása alatt (1867-1918) volt a Magyar Királyság jelképe. Középen a társországok címerei. Feliratai 1880 "BIZALMAM AZ ŐSI ERÉNYBEN"  1950-ben befalazták, de szerencsére  újból látható.
Lánchíd Palota
A Clark Ádám tér egyetlen még álló eredeti épülete. A Lánchíd Társulat székházaként szolgáló épület terveit Ybl Miklós készítette, neoreneszánsz stílusban. Az építkezés 1867-ben, a kiegyezés évében indult meg. Igen fordulatos életútja volt-van, ennek a palotának, ebbe most nem is mennék bele, jelenleg is folyik a pereskedés.....
Mellette bal oldalon a Hotel Clark Budapest, 2018 májusában nyitott, négycsillagos luxus szálló, valahogy nem tetszett mindig útban volt a fényképzés során. Vitathatatlan jó helyen van, a tetőteraszáról meg pazar kilátás nyílhat...
Folyt köv: Fel a Várba.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése