2017. június 1., csütörtök

" Tündérsziget"

Móricz Zsigmond (1879-1942) szülőfaluja, Tiszacsécse, a magyar-ukrán határ mentén fekszik, ahol a határt a Tisza folyó jelenti.  Azonnal ráismertem a sövénykerítéssel körbevett valószerűtlenül picike kunyhóra, ahol élt Móricz, olyan, mint egy mesebeli házikó.
Három házuk volt Csécsén. Egy faluvégi házban született, melyet lebontottak. Még kiskorában átköltöztek egy másik házba, amit az édesapja a község iskolájának adott el. Ezután költöztek ebbe a házba, amit nagy valószínűséggel az édesapja épített. Ma emlékházként van berendezve.
Tipikus Felső -Tisza-vidéki szegényparaszti lakóház, elölről deszkapalánk kerítéssel.
A ház udvarán áll Varga Imre Móricz szobra (1979)
 A bútorok rokonoktól származnak, a bölcső viszont eredeti Móricz-relikvia
 Ez is annyira picike, mint egy játék bölcső
 Ilyen környezetből is válhat valaki híres íróvá......
 
A bejárati ajtón itt lépünk be, az un. pitvarba innen nyílik jobbra-balra egy-egy szobácska, ahol a fiaim nem valószínű, hogy ki tudtak volna egyenesedni.
A hátsó piciny szoba nincs berendezve, csak a falakon elhelyezett könyvek, levelek, fényképek tekinthetők meg.
"Énnekem Csécse marad a tündérsziget, ahová mindig visszavágytam, ahová mindig úgy tér vissza az emlékezet szárnyán a lelkem, mint a boldogság és a béke kedves szigetére."

Móricz életéről itt olvashattok: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es-irodalom/irodalom/irodalom-11-osztaly/moricz-zsigmond/moricz-elete-es-iroi-palyaja
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése