2017. június 17., szombat

Mosolygó szentek között

A beregi tájra kalandoztunk, hogy megnézzük Csaroda 700 éve épült Árpád kori, román stílusú templomát és elámultunk, mikor megpillantottuk a tűhegyes, fazsindellyel fedett tornyú gyöngyszemet.
A templombelsőben három korból  származó festés nyomai láthatóak
A legrégebbi freskók, a mosolygó szentek, János apostol, Kozma és Damján, az orvosszentek, Szent Péter és Szent Pál, Szűz Mária.
A következő periódus 14. századból származó freskók. Az apostolok galériája, az ablak fölött Jézus feltámadása, az alsó sávban drapériát imitáló falfestés
A reformáció után nem tűrték az alakos ábrázolást, levakolták a képeket, ez az oka, hogy az  országban egyedülálló, különlegesen szép freskók épen maradtak. Az új vakolatra életfás, növényindás, tulipán és szív motívumos mintákat festettek. Ezek láthatóak helyreállítva a szentély és a hajó felső részében. A kifestés dátuma is olvasható: 1642. július 9.
 
A mennyezet és a bútorzat a barokk kor remeke, a szószék gazdagon faragott hangvető koronája 1777-ben készült.
 Beregi hímzés
A templomban lévő hölgy épp vasalta a hímzéseket, mivel a hétvégi konfirmálásra készülődtek. A faluból elszármazottak visszahozzák ide utódaikat keresztelkedni, konfirmálni. Nem csodálkozom........
 Rhédey - epitáfium (1758)
A település birtokosai, a Rhédeyek támogatták a templom bútorzatának elkészültét. 
(Epitáfium: a templomokban, sírkápolnákban a halottak emlékére állított, díszes keretű, föliratos kép, dombormű vagy tábla.)
A szűk toronyban sohasem függött harang, hanem a 18. században a templomtól keletre egyszerű fából ácsolt harangtornyot építettek.
 Csaroda patak
Gyönyörű a környezet, körülötte szépen felújított régi házak, virágos sétányok, egy időutazás a régmúltba.
 

2 megjegyzés: