2017. június 16., péntek

Rózsakirály kastélyában

 Nagyar nemcsak a Petőfi-fáról nevezetes, hanem három kastélya is van.
Luby - kastély (épült: 1878-79)
Luby Géza (1849-1911) építtette a kastélyt, hogy 16 éves menyasszonyát megfelelő körülmények között fogadhassa. Egyébként országgyűlési képviselő is volt. Mezőgazdászként egy mintagazdaságot hozott itt létre. Sajnos házassága megromlott, felesége tébolyodottsága miatt. A kastélyt eladta a Vay családnak. Majd a későbbiek során, fiának sikerült visszaszereznie. Itt született Luby Margit (1885-1976) a híres szatmári néprajzkutató.
 Antik Rózsák Kertje a kastély körül.
A rózsák még csak akkor kezdtek nyílni, valami mesések lehetnek teljes pompájukban! Gyönyörű lugasokat alakítottak ki, padokkal, pihenőkkel. Mi is az egyik lugasban kávéztunk. Annak idején is rózsaliget volt itt, melyet Luby Géza maga álmodott meg ide, állítólag vetekedett a Margitsziget rózsakertjével. Ezért hívták rózsakirálynak.
Épp esküvőre készülődtek
Az államosítás után az épületet iskolaként használták, majd állaga annyira leromlott, hogy életveszélyessé vált. 2010-ben egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég megvásárolta és felújította. Jelenleg interaktív múzeumként, és rendezvény központként működik.
 Luby-kripta és pálmaház a parkban
 A pálmaház a szatmári csűr mintájára épült
 A kastélyban Erdélyi Tibor fafaragó kiállítása volt éppen
A kastély elődei: Luby-kúria
Gyulaffy, Rhédey, majd a Luby családé volt. Feltehetőleg az 1700-as években épült. Luby Károly és utódai nagy műveltségű tisztségviselők voltak, ezért nagyari kúriájukat a reformkor köz- és irodalmi életének jelentős személyiségei gyakran látogatták. Többek között Petőfi Sándor, aki Luby Zsigmond barátja volt, és Kölcsey Ferenc, aki rokonságban állt a családdal.
Később építették a mellette álló körtornácos Kende-kastélyt, a fenti kúriát magtárrá alakították. Mindkettő magántulajdonban van, nem látogatható. Csak messziről fotózhattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése