2017. június 19., hétfő

Szatmári ízek

Ettünk-ittunk is, igazi falusi vendéglátásban volt részünk, a faluban figyelemmel kísérték, hogy megérkeztünk a tákosi templomhoz, azonnal odagördültek kocsival, hogy térjünk be hozzájuk egy ebédre, ők erre vannak berendezkedve. Amúgy is megéheztünk, errefelé nem is nagyon láttunk éttermeket. Így elfogadtuk a meghívást a Baráth Vendégházba. Nem bántuk meg.
 Szívélyes fogadtatás
Virágos teknő
 Udvaron hangulatos, nyitott nádfedeles kiülők
 
A csodálatos íriszek éppen akkor nyíltak, irigylésre méltó gyűjteménye volt a házigazdáinknak.
 
Nagyobb csoport fogadására is be vannak rendezkedve, ebben a pajtában
 Hímzések, falvédők adják a díszítést
Nyitott konyhában, szemünk láttára készültek a finomságok. A házigazdáink egy testvérpár fecsegve sürögtek-forogtak körülöttünk. Valójában imádtuk, hogy mindenütt egyedül voltunk és csak velünk foglalkoztak, a látnivalók, evés-ivás, szállás esetében is. Gondolom, a szezon még csak ekkor kezdődött.
Errefelé a lakoma a szatmári szilva pálinkával indul, ami itt grátisz! Meg kell mondjam nem vagyok egy nagy pálinkaivó, de rá kellett jönnöm, hogy finom biza' :))
Kötött tészta leves, a szatmári-beregi rész legismertebb fogása
 Vasalt hús
 Lapcsánka
Tálalás fatányéron
A férjem kapott finom házi bodzaszörpöt, én a boraikat kóstoltam végig (Jobb a pálinka ezen a vidéken! :))
 Tarkedli "nemtudom" szilvából készült lekvárral
A legenda szerint neve onnan ered, hogy egyszer egy idegen Penyigén járva megkérdezte, milyen fajta az a szilva, amelyből ilyen sok terem errefelé. Bárkit is kérdezett, mindenki azt mondta: nem tudom. Így lett a penyigei szilva másik neve nemtudom szilva. A nemtudom szilvát 2012-ben ismerte el külön fajtaként a Fajtaminősítő Bizottság.
 Úgy jól laktunk, hogy szuszogva álltunk tovább.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése