2017. június 25., vasárnap

Platán árnyékában

Hazafelé útba ejtettük Cégénydányád községet, itt megnéztük a Kölcsey-Kende kastélyt. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága 2004-ben a Megyei Önkormányzattól vásárolta meg az épületet, amely az országos védelem alatt álló Cégénydányádi Természetvédelmi Területen található
A kétszintes, klasszicista, többszárnyú kastélyt az egymással rokon Kölcsey- és Kende-család egyik tagja, Kende Zsigmond építtette a Szamos partjára 1833-ban.
Egy berendezett nemesi szalon
Az anyagi lehetőségek változásával, a kor stílusának megfelelően Dr. Hültl Dezső (Műegyetem tanára) tervei alapján 1912-1923 között több fázisban nyerte el az épület a jelenkori állapotát, mint ahogy a makett is mutatja.
Kölcseyre emlékezve
Családfa, és egy Filmhiradó részlet a régi időkből.
A lenyűgöző pince, a gyermekotthon ebédlőjeként szolgált.
Az épület angol parkra néző homlokzatát az ősi família legnevezetesebb tagjának, Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének verssorai ékesítik, amelyeket 183 évvel ezelőtt írt rokona kérésére.
„Alkota munkáskéz engem; s a szőke Szamosnak 
partjain a költő lát vala s zenge felém: 
Ház, örökülj; s vídám békével tartsad öledben
gazdád, s gyermekeit, s hív unokái sorát"
Az egykor 100 holdas angolparkot még Kende Zsigmond alapította a Szamos mellett, jelenleg 18 holdra zsugorodott..  A kastély mögött egy 160 éves, hatalmas lombkoronájú közönséges platán uralja a tisztást. A közel 7 méter átmérőjű fa három törzse fonódik egybe, hosszan kinyúló ágait rudakkal támasztják alá, így védve a leszakadástól.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy természetvédelmi körzetet működtet, 19 önálló természetvédelmi területet kezel. A legtöbb, 11 Szabolcs-Szatmár-Beregben található.
Itt hallottam először a harisról is. Jópofa sötétszobát rendeztek be, ahol madárhangok hallhatók, közben megvilágítják azt a madarat, mely épp megszólal.
A múlt század közepétől úttörőtáborként használták, később általános iskola és napközi működött benne. 1958-tól az Állami Gyermeknevelő Otthon bentlakásos intézetet hozott létre.

2 megjegyzés: