2016. augusztus 28., vasárnap

Középkori séta

Gamla Stan - Stockholm óvárosa, az egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt középkori városközpont Európában. A várost a 13. században kezdték el építeni. Középkori sikátorokból, kövezett utcácskákból áll. A lakosság többsége német volt, így az észak-germán építészet nagyban befolyásolta a várost.
A kovácsolt keresztvasakkal díszített homlokzatú épületek átlagosan négyszáz évesek. A keresztvas, a tartófalak között a gerendázaton keresztül húzott acélsodrony hurkos végeit rögzíti. A várost tűzvészek sorozata pusztította, így 1407-ben és 1419-ben teljesen leégett. Néhány ház kapuja fölött a lángokból kikelő Főnix madár, az 1746-ban bevezetett tűzbiztosítás jelvénye díszeleg. A tűzoltók a biztosított ingatlanokat részesítették előnyben. 
A Stortorget a legnagyobb tere az óvárosnak, melyet régi német kereskedők házai vesznek körül, a legnagyobb svédországi kivégzés szomorú színhelye volt. Svédország szeretett volna kilépni a kalmári unióból (északi országok szövetsége), ezért 1520-ban a dán király koholt vádak alapján több mint 80 svéd nemest végeztetett ki és ezzel megalapozta a svéd-dán ellenszenvet elég hosszú időre. Gustav Vasa, az egyik meggyilkolt nemes fia volt annyira merész, hogy összekovácsolta a megmaradt előkelőségeket és hazáig kergette a dánokat. Majd pedig ő lett az ország legismertebb királya. 
A 20. szám alatti ház - a Schantz-ház - falán beépített mészkőlapok emlékeztetnek minden egyes áldozatra. (A díszes kapu Johan Wendelstam műve az 1650-es évekből.)
Nobel Múzeum, ide most nem tértünk be, mivel csak ketten szerettük volna megnézni.
A tér közepén álló kút, a "pumpen" - a Tőzsde építészének, Erik Palmstedtnek a műve.
 Egy régi telefonfülke
Hangulatos sikátorok, viking étterem bejárata
Stockholm mediterrán arca, mindenütt kávézó, éttermek, teraszok, beszélgető emberek
Mårten Trotzig sikátor, 90 centiméter széles. Ez Stockholm legkeskenyebb utcája, emiatt állandóan tele van turistával. :))
Gabonakikötő-tér. 
A domborművekkel díszített talapzaton íját feszítő alak. A szobor neve: Bågspännaren - Az íjász - Christian Ericsson műve 1916-ból.
Megkóstoltuk az ínycsiklandozó kanelbulle-t, fahéjas, cukros finomságot.
A cégér Svédország legrégibb és legnevezetesebb kocsmájába, 1722-ben a háború végét jelző Nystad-i orosz-svéd béke évében - megnyílt Gyldene Fredenbe, az Arany Békébe hívogat. 
Az internet szerint ez a világ legrégebbi étterme...(??)

1919-ben Anders Zorn (1860 - 1920), a világhíres festő vette meg 150 000 koronáért. Zorn tervei alapján restaurált vendéglő megőrizte az 1700-as évek hangulatát. A vendéglőt Zorn a Svéd Akadémiára hagyta.
A sok turista, velünk együtt hiába látogatott el ide, zárva volt, átalakítás miatt. Mindenesetre a Michelin csillagos tábla ki volt téve.
Sárkányölő Szent György szobor
Az elmaradhatatlan galériák
Sajnálom, hogy kevés idő jutott itt bolyongani, annyira különleges, gyönyörű volt ez az óváros. Vajon eljutok-e még ide?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése