2016. augusztus 27., szombat

Lovagok templomában

Riddarholmskyrkan - Lovagsziget-templom - egyike Stockholm legrégebbi épületeinek.
Az épület helyén eredetileg egy 13. században épült ferences rendi kolostor kisebb temploma állt. Ennek felhasználásával a 15. században alakították ki a mai gótikus stílusú templomot. A reformáció korában a kolostort megszüntették, egyes részeit beépítették a tovább bővített templomba, más részeit lebontották.
A csipkés öntöttvas tornyot III. János emeltette. Azonban 1835-ben villám csapott bele és leégett. Ezután építették fel a jelenleg meglévő tornyot. Évekkel ezelőtt helikopterrel leemelték és felújították.
Ma már nem miséznek benne, nem működik templomként, inkább egy múzeum-templom, ottjártunkkor gregorián ének koncert volt. Illett a hely szelleméhez.....
A templom közel négyszáz éve királyi temetkezőhely. Tizenhét uralkodó - II. Gusztáv Adolf óta, Krisztina kivételével, minden svéd király örök nyughelye. (VI. Gusztáv óta a királyokat és családtagjaikat Karlsborgon, a Brunnsviken-tóba nyúló félszigeten temetik.)
Lovagok sírkövein lépkedve lehet eljutni a koronás királyalakokkal díszített koporsókhoz. A padlóborításból helyenként kilátszik a sziget sziklája. 
Magnus Ladulås és Karl Knutsson Bonde királyok sírjára 1570-ben III. János építtetett szarkofágot.
Körben a falakon fekete alapon, színes címerek. Valahányszor egy szerafim-lovag elhagyja az árnyékvilágot, megkondul a templom harangja, és újabb fekete tábla kerül a falra. (Csak Ceaușescunak nem szólalt meg a Riddarkyrkan harangja anno)
Ezekre is felfigyeltünk véletlenül
Az oltár helyéhez legközelebb XII. Károly és rokonsága alussza örök álmát.
 Aranyló csillagok alatt a lenti sírkamrában gyerekszarkofágok :((
Kedvenceim a falon ezek a cifra, díszes címerek
No meg a csodás kovácsoltvas kapuk
Lenyűgözött bennünket ez a templom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése