2016. augusztus 26., péntek

Látogatás a svéd királyi palotában

Sajnos hamar véget ért az Ålandi kiruccanásunk.  Viszont izgatottan vártuk, hogy felfedezzük észak Velencéjének is nevezett  Stockholmot. Svédország fővárosa - 14 szigetre települt, 53 hídja van, a Malaren tó és a Balti-tenger találkozásánál fekszik, és kétmillió lakosú.
Kungliga Slottet - Királyi Palota, a világ egyetlen palotája, mely állandóan nyitva áll a látogatók előtt. A fenti képen a Városháza tornyából fotózva, baloldalt, hátul az a nagy tömb épület. A palota déli bejárata, az aranyozott felirat XII. Károly háborús-királyt dicsőíti. Előtte III. Gusztáv szobra
Barokk stílusban épült, a (Tree Kronor) Három Korona Vár helyén, melyet a Vasa-királyok reneszánsz palotává alakítottak, de 1697-ben porig égett.
A jelenlegi palotát Nicodemus Tessin tervezte, az 1700-as években épült, legalább 60 éven keresztül. Európa egyik legnagyobb palotája, több, mint 600 szobájával. Legnevesebb művészek, kézművesek díszítették.
A jelenlegi király, XVI. Károly Gusztáv, (1973-tól Svédország királya) felesége Szilvia királyné, három gyermekük van, Viktória, Károly Fülöp, és Magdolna. A királyi pár nem itt lakik, hanem a Drottningholm-palotában (később erről is írok). Itt zajlanak viszont a hivatalos és nemzetközi események. A shopban vásárolható fényképek a királyi családról.
Nagyon tetszett, hogy a palota termeiben fényképek voltak kitéve a királyi családról, hogy legutóbb éppen milyen esemény zajlott ott.
Elsőként a boltíves előcsarnokba léptünk, ahol  a templom és a Birodalmi terem nyílik. Kombinált jegyet vettünk (180 SEK), ebben még a Riddarholmskyrkan templom is benne volt a palota múzeumokkal együtt. Íme a palota, bár lehetetlen azt a sok szépséget dokumentálni, ami elénk tárult.
Birodalmi terem. 1772-ben III. Gusztáv ide zárta be a nemesség képviselőit egy puccs során. 1975-ig ebben a teremben nyitotta meg a király az országgyűlést. Baldachinos ezüst trón, a gazdag főúr, Magnus Gabriel de la Gardie ajándéka Krisztina királynőnek. Két oldalán II. Gusztáv Adolf és XIV. Károly János márvány szobra.
A palota templom alatt a kincstár, amely a svéd koronakincseket őrzi. Sajnos itt nem lehetett fotózni, de itt egy link, témába vágó érdekességekkel.
http://multbanezo.blogspot.hu/2011/01/sved-kiraly-koronazasa.html
Lovagi rendek termei - a négy svéd rendjel, a Vasa-, a Sarkcsillag-, a Kard- és a Szerafim-rendjel, valamint a hozzájuk tartozó ünnepi ruházatok, püspöki stólák és kokárdák. A lovagi rendjeleket 1748-ban alapították, és 1974-ig osztották ki az arra érdemes svéd alattvalóknak.
A falon betűjel: "IHS", azaz Iesus Hominum Salvator. (Jézus, az ember megmentője.)
 Mesés lépcsőház
Érdekes, hogy a vendégszobákban a belmagasság két részre van osztva, így sokkal otthonosabb. Ezeket a szobákat jelenleg is használják királyi illusztris vendégek számára. A teremőr mesélte barátnőmnek, hogy imádják, mikor megkapják, hogy ki fog éppen megszállni az adott szobákban, ekkor pontos listát kapnak, hogyan készítsék fel a szobát, és mit kell bekészíteni a vendég igényei szerint. Természetesen ilyenkor ez a szárny le van zárva a pór nép előtt.
Mesés falikárpitok, arany díszítések, kristálycsillárok tömkelege
 Márványszobor
Tanácsterem
 A plafonon is lenyűgöző festmények sokasága.
A Versailles példájára épített terem, XI. Károly galériája, egyike azoknak a termeknek, melyek megúszták az 1697 évi tűzvészt. A terem hosszában húzódó asztalon alkalmakként 160 vendégnek terítenek.
Íme egy megterített asztal, a kép alapján.
Északi szárnyban vannak a király és királynő szobái. Ugyancsak itt van a Vita Havet (A fehér tenger) bálterem, itt tartják a Nobel díjasok fogadását is.
Egy modern enteriőr, támogatván a fiatal iparművészeket is
 Mit szóltok ehhez a lámpáshoz, ami inkább egy felfüggesztett korona?
 Minden ajtó mögött újabb ámulat, ez itt a Viktória szalon
Csodás szőnyeg, természetesen felcsavarva, a hömpölygő embertömeg előtt.
A palotát 24 órán át a Högvakten (őrség) őrzi, amelyet a svéd katonaságból toboroznak. Az őrségváltás minden délben, a félköríves palotaudvaron van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése