2015. június 20., szombat

Romantikus séta

Hétvégén, Budapesten jártunk, a fiaimnál rendezkedtem egy kicsit. Pihenőként ellátogattunk Martonvásárra a Brunszvik-kastélyba.
Mária Terézia királynő adományozta a martonvásári birtokot és a grófi rangot Brunszvik Antalnak. Halála után gyermekei örökölték. A kastély 1783-85 között épült. Az utódok többször átépítették. 1893-ban Brunszvik Géza eladta a birtokot. 1897-ben került Dréher Antal sörgyáros birtokába, aki 1945-ig birtokolta. 1945-ben hadi kórház is volt benne. 1953-tól a Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik.
Egy darabka Anglia a Tudor stílusú kastélyban
1799-ben özvegy Bruszvik Antalné született Seeberg Anna bárónő 24 éves lányával, Terézzel és a 21 éves Jozefinnel elment a császárvárosba, hogy férjhez adja őket. Ekkor kérte meg Beethovent, hogy tanítsa meg a lányokat zongorázni. Beethoven megismerkedett Brunszvik Ferenccel, a lányok testvérével, aki később barátja és mecénása lett. 1808-ig háromszor látogatott el Martonvásárra. 1806-ban itt fejezte be az Appassionata-t. Beethovent Jozefinhez fűzték gyengéd szálak, erről tanúskodik az a 14 levél, amely a 20. század elején került elő.
 Beethoven Emlékmúzeum
Itt a férjem ismeretsége révén szakszerű idegenvezetésben volt részünk.
Vajon melyikőjük lehetett ? (Kattints a linkre!)
A hetven hektáros angolparkot Brunszvik Ferenc alakította ki. A parkon átfolyó Szent László vizét felduzzasztották és kis tavat, szigetet hoztak létre. Természetvédelmi Területté nyilvánították, rengeteg egzotikus, különleges fa található itt. 
 R. Törley Mária - Brunszvik Teréz gyerekekkel (2002)
Romantikus kis fahíd vezet a szigetre. Éppen két esküvői pár fotózása zajlott.
 A Beethoven-hangversenyek helyszíne a sziget közepén
Pásztor János Beethoven mellszobra (1927)
Mocsárciprus
Gyökereiből cseppkő alakú légzőgyökér ágak emelkednek a talajfelszín felé, sosem láttam még ilyet
Öreg platánokból nem volt hiány itt sem...
 Úgy láttuk próbálkozás folyik a tavirózsa telepítésére is, drukkolok......gyönyörű lesz
Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja működik a falai között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése