2015. június 12., péntek

170 méter magasan

Füzéri vár
Meghódítottunk egy újabb középkori várat. XIII. században épült, egy vulkáni kúp tetején, a legkorábbi várunk egyike, már a tatárjárás előtt is állt.
Birtokolta az Aba nemzetség, II. András, IV. Béla és lánya, Anjou királyok abaúji ispánjai, Perényiek, Báthoryak, Nádasdyak nemzedékeken keresztül.
Az 1500-as években átépítették, előbb egy olasz majd egy kassai építőmester irányításával.
A koronát is őrizték itt, 1526-ban, egy évig, Szapolyai János koronázása után, Perényi Péter koronaőr nem Visegrádra, hanem a füzéri várba hozta a koronát.
Változatos terep a felfelé vezető, néhol igencsak meredek úton.
A Wesselényi-összeesküvés után 1670-ben lefoglalták a füzéri javakat, a királyi kincstár kezelésébe került. Ettől kezdve megszűnt minden szerepe, a császári katonaság 1676-ban lakhatatlanná tette és elhagyta a várat. A környék lakossága kőbányaként használta és elhordták a köveket.
Visszanézve, a kocsi a kis tisztáson maradt
1686-tól az uradalmat a romokkal együtt a Károlyi család birtokolta, 1934-36-ban kisebb állagmegóvás volt.
Inkább a túra és a látvány miatt éri meg most idelátogatni, de ha kész lesz a rekonstrukció a vár lesz a hegymászás jutalma :))
Jelenleg európai uniós támogatással rekonstrukciót végeznek, melynek során részlegesen helyreállítják a felső-várat, valamint megújul a palotaszárny, a várkápolna és az alsó bástya. A vár védőinek és lakóinak mindennapjait mutatják majd be.
Hát ez épp elég ok a visszatéréshez :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése