2015. június 10., szerda

Rákóczi-vár

Sárospatakról elsőként mindenkinek ez a gyönyörű vár jut eszébe, ahol régebben már én is jártam, de most ismét lenyűgözött. Már teljesen elhalványult emlékeimben, pedig az ötszázas hátulján is ez látható.
Vörös-torony
A várkastély magva, ötszintes, négyzetes alapú.  
(Nevét a tetőzetet fedő vörös zsindelyről kapta)
Csak csoportosan látogatható kb. óránként. Így ezt nem tudtam megnézni, mert nem akartam annyit várakoztatni a férjem, csak a Rákóczi kiállítást futottam végig :((
1534-42 között Perényi Péter építtette.
1573-ban százezer aranyért vette zálogba a Dobó család.
Majd Bocskai István hajdúkatonái strázsálták.
1616-ban Lorántffy Zsuzsanna hozományaként lett Rákóczi birtok. Férjével I. Rákóczi Györggyel nagy átépítéseket végeztek.
1620-ban még ágyúöntő műhelyt is létesített.
1639-ben felrobbant a Vörös-toronyban őrzött lőpor
1670-ben Sárospatakon robbant ki a Wesselényi-összeesküvés, így a vár császári kézre került. Ettől kezdve váltakozva császári és Rákócziak kezében volt a vár.
1703-ban tűzvész pusztította. 
Az 1708-as országgyűlést is itt tartották, ahol örökös szabadságot ígértek a végig kitartó katonáknak. A Rákóczi szabadságharc leverése után, Trautsohn, Bretzenheim, Windisch-grätz családok tulajdona lett, akik a várkastélyt 18-19 században erősen átépítették.
                                       
Várkastély, az egykori belső vár
Rákóczi kiállítás van benne. Itt található az a híres asztal, amelyen aláírták a fent említett örökös szabadságjogot. Nagyon szépek azok a faragások, amelyeket II. Rákóczi Ferenc rodostói száműzetése alatt készített.
Ízelítő kőtárból

Lorántffy-loggia
II. Rákóczi Ferenc telepítette le a trinitárius szerzeteseket. (Fogolykiváltó rend, a fogságba esett keresztények kiszabadításáért fáradoztak) Ez az épület a kolostoruk a várudvaron. (Múzsák temploma) Jelenleg kiállítások tekinthetők meg benne.
Bodrog partja, a külső várfal maradványaival, hangulatos sétánnyal, szabadtéri színpaddal, háttérben a Vörös-toronnyal
Nagy bánatomra a belső rész fotózása, csak 2.500 forintos fotójeggyel lehetséges. Ha a Vörös-toronyba is bemehettem volna, talán áldoztam volna rá. Így maradnak a külső képek.
Meg egy Rákóczi családfa, tanulmányozásra, a jobb eligazodás végett.
II. Rákóczi Ferenc lovasszobra  a várkertben
(Somogyi József 1986)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése