2015. június 3., szerda

Középkori várséta 2.

Miután belülről végigjártam a várat, kívülről is körbesétáltam. Petőfit is megihlette a látvány, az Alkony című vers igazolja, melyet rögtön a bejárat falánál olvashatunk kőbe vésve. Egyszer még visszajönnék ide este, mivel valami mesés képeket láttam a kivilágított várról. Este lehet venni sétajegyet :)) Miért is vonzódom én ennyire a várhoz? Nagyszüleim hagyatékából egy Szerencsi bonbonos doboz az oka, melyet a mai napig őrzök. Elvarázsolt már gyerekkoromban is, nemcsak a mérete, mekkora hatalmas doboz bonbon, hanem a mesebeli táj is! (Vajon kitől kapták és hogy eszegették ki belőle a finom csokikat?)
Telepy Károly festménye a diósgyőri várromról a csokis dobozon
 A vár tövében az égig meredező falak és a rondella (körbástya)
Környező hegyek gyűrűjében, középkori hangulat. Sokaknak nem tetszik, hogy a külső várrész nem újult meg. Nekem tetszik ez a kontraszt. Mégis, nem minden újonnan lett építve, egy kicsit lehet a képzeletre is hagyatkozni...
 Szépséges kapuk, boltozatok
Gótikus ablakívek a várkápolnán, mellette a kiugró fülkeszerű építmény az árnyékszék :))
Izgalmas romok és az evangélikus templom egysége
 Kazamaták, hat ágyúállásában a középkori élet panoptikuma
 Kassa városának címeradományozása
Déryné Széppataki Róza itt élt a várral szemben, férje Déry István házában, 1852-1862 között, ekkor már visszavonult a színészettől. Déry halála után nővéréhez költözött Miskolcra. Egy szalon van berendezve az ő emlékére. Hotelként üzemel ez a szép 18. századi épület.
 Törökmogyoró fák a Vár utcán
 
A 30 km hosszú Szinva patak a vár mellett is csörgedezik, a Bükkben ered és a Sajóban torkollik. 
 
Ezt a Szeplőtelen fogantatás szobrot meg kellett néznem közelről is. A Szűz Mária szobor 1739-ből, két oldalán Szent István és Szent László, előtte Nepomuki Szent János.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése