2013. augusztus 23., péntek

Porto (08.06.)

Csak meg lett ez a Sé (Székesegyház) hiába ilyen óriási, és a dombtetőn is van ráadásul, a szűk kis sikátorokból, amerről mi közelítettük meg, nem  lehetett látni.
Román stílusban, a XII. században erődtemplomként épült, így őrtornyok és bástyák is tartoznak hozzá
Szépséges azulejok az oldalsó kerengőben
Kilátás a Sé előtti térről a városra
 
Bolsa (Tőzsdepalota)
Működött városházaként, bíróságként, tőzsdeként, ma múzeum. Egyes termeit ki lehet bérelni rendezvényekre is. Ha jól értettem valami borász egylet még mindig itt ülésezik.
Tengerész Henrik (1394-1460) szobra, ugyanis a közelben lévő házban született, a híres felfedező. A mende-monda szerint nem szerette a nőket és a bort, csak a felfedezések izgatták, na de ki hisz ma már ennek...???
Itt belül nem engedik a fényképezést. A fiamnak azért sikerült egy párat készíteni :) Ez a kis terem rögtön a bejárat mellett van, mindenkinek az az első, hogy a fényképezőgépét kattingatja, a teremőrnő az üvegfal mögött lesi, hogy kit csíphet nyakon és az üvegen hangos kopogással jelzi, hogy tilosban járunk, ijedtünkben mi is majd a fényképezőt ejtettük le. Ezt míg várakoztunk (csak csoportosan idegenvezetővel lehet bejárni az épületet) többször eljátszotta másokkal is. A fiamtól bocsánatot kért, hogy ráijesztett. Amúgy az idegenvezető fantasztikusan lelkes, és aranyos volt.
Fogadóterem (arab terem) a külföldi vendégek elkápráztatására, tényleg keleti pompával
Egy kis pihenő - ebből az automatából nagy élvezettel kóstolhattunk meg Portugália tájegységeinek borait
Igreja Sao Francisco (Szent Ferenc templom), 1233-ban épült román stílusban, később többször átépítették
Belül több száz kiló arany (200-400 kg írják az útikönyvek), és az a szépséges barokk és Manuel-stílus!
Kedvenc oltárom, a Jessze fája oltár, Jézus Jesszéből kinövő családfájának ábrázolása, nem is láttam még ehhez foghatót
Altemplom 
Még nem volt vége a napnak, csak egy kis pihenésre vágytak már a fiúk, ennyi látnivaló után. Így visszatértünk a szállásra egy kis fürdőzésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése