2013. augusztus 21., szerda

Ismerkedés Portoval (08.06.)

A kiadós svédasztalos reggeli után, elhatároztuk, hogy beszerezzük a Porto Card-ot, mellyel kedvezményesen mehetünk be a legtöbb helyre. Mint kiderült, a turista iroda a Sé katedrális mellett található, és kb. 200 méterre van. 
Nos, itt nem annyi az annyi, mert közben kisebb-nagyobb kitérőkkel, egyfolytában felfelé másztunk a hegyen, de nem volt baj, mert közben feltárultak előttünk Porto nevezetességei.

Így esett, hogy hirtelen a Ponte Dom Luis I. híd lábánál találtuk magunkat, amely a Duro folyón átívelő, kétszintes, csodás vasszerkezetes híd (1886), Portót és Vila Nova Gaiját köti össze, ahol a borpincészetek is találhatóak.
Eiffel tervei alapján, 6 év alatt készült el, a felső szint 392 m hosszú, a vízszint felett 61 m magasban, az alsó szint 10 m-re van a vízszinttől és 374 m hosszú, így a hídról elérhető a parti óváros és a városközpont is.

Itt másztunk fel....nem is tudom, hogy bírtam.....

Persze lehetett volna fogaskerekűvel is....

Jellegzetes csempés házak, mint kiderült díszítő funkciója mellett, hőszigetelő képessége is van. No itt nem a hideg ellen, hanem a hőség ellen....

A látvány megérte :))


Vila Nova Gaia borpincészetei, a feliratok jelzik a nevüket, Calem, Sandeman, Offley......

A távolabbi vasszerkezetes híd, Ponte de Dona Maria Pia (nevét I. János feleségéről kapta), mely szintén Eiffel terve alapján készült, vasúti híd, 150 munkás 22 hónap alatt építette fel, 354 m hosszú és 61 m magas, 1877-ben avatták fel

Nehezen találtunk rá az eldugott Santa Clara templomra, kívülről egy kis udvaron keresztül közelítettük meg ezt a XV. századi kis templomot.


Egy ajtó, amin ha belépsz, tátva marad a szád.......

Ez a dús faragás és aranyozás, nics egy centi sem szabadon hagyva....és teljes épségben.....meseszép!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése