Délelőtt beugrottunk Portóba, megnéztük a piacot
(Mercado do Bolhao).
Lúdkagyló vagy lúdgége kagyló(Mercado do Bolhao).
Első
látásra dermesztő, talán a 8. utas a halál jár legközelebb a
valósághoz. Egy elképzelés úgy tartotta, az apácalúd fejlődik ki belőle. Egy biztos:
különleges, nem olcsó, tengerízű és jól illik a sörhöz.
Szardínia - A tenger ezüstje, mellyel a bátor portugál halászok gyakran látják el
a gazdagok és szegények asztalát. A portugál halacskákat vékony zsírréteg borítja, mely grillezve
kiolvad és különlegesen finom ízt ad az ételnek. Júniusban Szent
Antal, Szent János és Szent Péter ünnepén az éttermek kirakják az
utcákra a grillvasakat és szardíniát kínálnak a szenteknek és bűnösöknek egyaránt.
Füge - a mediterrán szamóca A portugál füge mennyei. Kontinentális rokonához, a szamócához
annyiban hasonlít, hogy kivétel nélkül mindenki szereti és ha megjelenik
a piacokon, az a kellemes idők eljövetelének jele. Előételként sonkával (portugállal, mi mással, mert az is kitűnő) vagy
desszertként magában fogyasztva. Sétáltunk egyet a Rue de St. Catarinán, Porto sétálóutcáján, ahol található a legszebb kávézó (Majestic Café) Csodás kávékat lehet inni Portugáliában.
A galao a reggeli tejeskávé neve, a bica
bikaerős, a cariocát pedig gyakorlatilag zaccból főzik.
Pasteis de Belém süti
Ezt a finomságot rendszeresen ehettük, mert minden szállodában a reggeli elengedhetetlen tartozéka volt. Egy leveles tészta kosárkában töltött vanília krém valójában. Állítólag apácák találták ki, mikor rendjüket feloszlatták. Imádtuk mi is. :))
Még két csodálatos azulejo templomot is megnéztünk, erre a Santa Catarinán bukkantunk.
Sao Ildefonso (Szent Alfonz templom
XVIII.sz.
Azulejók Jorge Coleco alkotásai(1932)
A délután a pihenéssel és az óceán csodálatával telt
Vacsora a hotel tetőteraszán, ami árban és ízben is nagyon kellemes volt :D
Nem maradhat ki beszámolómból a bacalhau vagy tőkehal sem, ez a fő nemzeti eledelük. Még a közelünkben lévő kis áruházban is lefotóztam. Szárítják és sóban tartósítják. Elkészítés előtt órákig vízben kell áztatni, rengeteg receptjük van hozzá.
A fiam mondta, hogy az egyik legfinomabb hal a codfish, imádta nagyon Amerikában, mint kiderült nem más, mint a bacalhau, vagy tőkehal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése