2024. április 4., csütörtök

Újdonságok a múzeumban

2022-ben a Nemzeti Múzeum a közönség elől eddig elzárt helyeket nyitott meg. Ilyen a csodálatosan felújított Széchényi-terem és a látványtár. Most láttam először.
A Magyar Nemzeti Múzeumot 1802-ben megalapító gróf Széchényi Ferencről elnevezett termet Bohus Jánosné Szőgyén Antónia 1859. évi kezdeményezésére alakították ki, aki felhívásban fordult a magyar asszonyokhoz, gyűjtést indítva egy Széchényi Ferenc emlékének kialakítandó díszterem költségeire. 
A termet, Johann Ender olajfestménye, Gróf Széchényi Ferenc alapítói portréja díszíti. (1823) A képet az alapító fiai, Széchenyi István és testvérei, Lajos és Pál rendelték meg a múzeum számára apjuk halála után.
Bútorzatát Ybl Miklós tervei alapján Szabó József budai asztalosmester készítette el szlavón tölgyből. Falát a főpárkányig felnyúló, üvegezett könyvszekrények borítják, amelyben a Herzog-gyűjtemény legszebb darabjait képező ezüstök láthatók. Az egykor Herzog Mór Lipót gyűjteményébe tartozó ezüstöket 2011-ben aukción vásárolta meg a magyar állam.
A  mennyezeten magyar és a vármegyei címerek sora jelenik meg. 53 vármegyei címer mellett szerepel 4 partiumi megye, Fiume és a Hajdúkerület, valamint a főváros 1873-as egyesítését megelőlegezve Pest-Buda egyesített címere is.
A mennyezet közepére, babér és tölgyfaágak között a Szentkoronával fedett, magyar címer került. Köré a négy sarok irányában Dalmácia, Horvátország, Szlavónia és Erdély címerét festették. 
Az elkészült termet 1865-ben nyitották meg. 1985-ös budai várba költözéséig az Országos Széchényi Könyvtár kezelésében volt. Jelenleg kiállítások, ünnepségek, konferenciák, és könyvbemutatók helyszínéül szolgál. A nagyközönség számára látogatható a Seuso-kincsek melletti terem.
Látványraktár

Földszinti bútorzata a 19. század 60-as éveiben készült egyszerre a Széchényi-teremmel, az emeleti rész pedig 1907-ben. 
Benne 4500 darab üveg, porcelán és kerámia tárgyak valamint patikaedényeket tartalmazó kiállítás.
Múzeumkertben Széchenyi Ferenc szobra
A képek 2024. március 15-16-án készültek. Nemzeti ünnepeken a múzeumok ingyenesen megtekinthetőek. Itt hatalmas az érdeklődés, 15-én sorakoznom kellett, de már 16-án kellemes volt, könnyen bejutottam, és a tömeg is elviselhetőbb volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése