2024. április 3., szerda

Ezüst kincsek

Március 16-án elmentem megint a Nemzeti Múzeumba a férjemmel, ő még nem látta a Seuso-kincseket. Én is szívesen megnéztem vele újból, mert fantasztikusak ezek a tárgyak. Anno nem is engedték a fotózást.
A kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy és Polgárdi környékén. A megtalálónak a szerencséje az életébe került. A kincsnek egy időre nyoma veszett, majd a nemzetközi műkincspiacon bukkant fel. Egy angol befektetőcsoport vásárolta meg 15 darabját, de a hamis eredetpapírok miatt nem tudták értékesíteni a leletet. Hosszas pereskedések következtek.
A magyar államnak végül sikerült megállapodnia az angolokkal és a kincs, mind a 15 jelenleg ismert darabja visszakerült Magyarországra. 
A Római Birodalom, Pannonia Valeria nevű provinciájából származó díszes ezüst lakomakészlet (kancsók, tálak, kézmosókészlet, illatszeres doboz), 14 ezüstedény és az elrejtésükre használt rézüst a római császárkor késő szakaszából (350-450 körüli) származik.
Az edényeket díszítő görög mitológiai történetek a szerelem és a vadászat témáját járják körül.
A kincslelet nevét a tálalókészlet egyik darabjának, a vadásztálnak, a latin nyelvű verses feliratában megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki egy gazdag hadúr, tartományi főtisztviselő volt. A tál vésetei között szerepel a Pelso felirat is, ami latinul a Balaton elnevezése. Jelenleg ez a tál restaurálás alatt áll.
A latin felirat 
"H(a)ec Sevso tibi durent per saecula multa Posteris ut prosint vascula digna tuis"
magyarul 
"Maradjanak meg neked sok évszázadon át ezek az edények, Seuso, és utódaidnak is méltón a hasznára váljanak"
A kincseket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve.  Az ezüstedényeket egy rézüstben helyezték el úgy, hogy a nagy tálakat az üst aljába, majd a kisebb edényeket a tetejükre fektették.
Hippolütosz-készlet
Az 1878-ban megtalált ezüstállvány (kvadripusz) nem tartozik a Seuso-kincsekhez, (bár ki tudja....) de ugyanonnan a Kőszárhegyről származik. Egy gazda a kertjében egy fa tuskóját fordította ki és akkor találta, ő bevitte akkoriban a Nemzeti Múzeumba. Csodás, minden apró részlete.

Kíváncsi vagyok fog-e felbukkanni még más tárgy a Seuso-kincsekből, mivel a kutatók feltételezik, hogy több tárgy is létezhetett, melynek nyoma veszett. Kész krimi az egész történet......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése