2024. április 2., kedd

500 év házasodástörténete

Magyar Menyasszony kiállítás a Nemzeti Múzeum saját gyűjteményére és a közösségi gyűjtés nyomán érkezett felajánlások révén jött létre.
Több száz ismert és ismeretlen nő történetét nézhetjük itt végig, hogyan változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulását. Olvashatunk itt sok-sok történelmileg híres személy házasságáról, mely jól vagy rosszul alakult.
Középen Rúzsa Magdi menyasszonyi ruhája
Habsburg Mária és II. Lajos frigye (1522)
Mária 17 évesen ment hozzá az akkor 16 éves uralkodóhoz. A mohácsi csatában elvesztette férjét és gyermektelen özvegy lett. 
Habsburg Mária Krisztierna 
és Báthory Zsigmond házassága (1595) nem volt szerencsés
Nászajándékok sora
Kelengyés ládák
Thököly Éva és Esterházy Pál (1682)
Vagyoni ellentétek miatt különváltak. Itáliai bársony, magyar szabás és hímzés, selyem, fémszál, korallgyöngy, aranyozott, ezüstözött ötvösmunka. Thököly Éva viselte az esküvőjén, szoknya és vállfűző.
Windischgratz Mária Magdolna és Károlyi István (1930)
Mária a sárospataki uradalomban nevelkedett, szomszédos birtokon éltek a Károlyiakkal. Sárospatakon esküdtek. Argentinába emigráltak.
Gyöngyös főkötő

Menyasszonyi ruhából szabott vecsernyepalást (1854). Erzsébet királyné adományozta a Mátyás templomnak.
 
Esterházy Orsolya és Esterházy Pál (1652)
A férj a menyasszony apjának féltestvére, és egyben anyjának mostohatestvére. A fraknói vár kápolnájában, titokban adták össze a két gyermeket, tizenegy éves volt a menyasszony ekkor. 18 gyermekük született.

Ejtőernyőselyemből készült menyasszonyi ruha (1945)
Almássy Zsuzsi műkorcsolyázó kűrruhája, édesanyja menyasszonyi ruhájának csipkéjéből készült. (1964)
Genersich Dávid - Menyasszonypohár, vagy leánypohár, a menyasszonyi felköszöntő áldomás elfogyasztására készült. 16-17- században Magyarországon is kedvelt volt,
Prágai Tyn-templom homlokzatát ábrázoló ereklyetartó (1881) A prágai arisztokrata hölgyek I. Ferenc József fiának ajándékozták esküvője alkalmából
Majd a sok-sok történet után következtek a szebbnél-szebb menyasszonyi ruhák mindenféle korból. A csipkék, hímzések, rafinált szabások kavalkádja....


Keretezett menyasszonyi koszorúk az emlékfalon

 Tájegységek szerinti menyasszonyi ruhák

Párták, fejdíszek, fátylak

Különleges ez a kiállítás, örülök, hogy láthattam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése