2024. április 12., péntek

"Jel vagyok"

A PIM  kiállításainak egyike Cseh Tamásról (1943-2009) szól. Személyes tárgyak, kéziratok, fényképek, archív felvételek, Cseh Tamás hagyatékával megidézik életének néhány fontos állomását és a dalok történetét.
Kedvelem Cseh Tamás zenéjét.
Budapesten született, de 13 éves koráig Tordason élt.  Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte, pályáját általános iskolai rajztanárként kezdte.
 
1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel már egy napi ismeretség után elkezdtek dalokat szerezni. Az első két dal megszületése után összeköltöztek Cseh lakásába, ahol aztán százával írták a közös dalokat. Első lemeze, a Levél nővéremnek 1976-ban jelent meg.
"Csak állt kint egy gitárral a színpadon és játszott, mesélte a szocializmust, Magyarországot, a szerelmet és a bánatot a maga szomorú, szívfacsaró módján."
Cseh Tamás, Jancsó Miklós számos filmjéhez írt zenét és több filmjében is feltűnik, a dalnok szerepében jelenik meg például a Szerelmem, Elektrában, a Kék Duna keringőben. Első közös munkájuk a Még kér a nép, ebben hangzik el a Filmdal (Mindig csak végig) című Cseh-Bereményi szerzemény, amely egy csapásra elindítja énekesi karrierjét.
Balra Jancsó Miklós, jobbra Baksa-Soós János a Kex együttes frontember
Ajánlatot kaptak Gyurkó Lászlótól, a Huszonötödik színház igazgatójától, melyet csak 1972 nyarán fogadtak el. Ez volt az első nyilvános fellépésük. 
A nyolcvanas években csatlakozott az éppen megalakuló Katona József Színházhoz.
1982 kora nyarán Bereményi Géza befejezettnek nyilvánította szövegírói tevékenységét, így a közös munka hét évig szünetelt.
  
Alkotásai
Létrehozta az indiántábort, ami a mai napig működik. ahol két hétig teljes indián életmódot folytattak a Bakonyban. Önfeledt játékot és a rendszerből való kilépést jelentette. Két indián témájú könyve jelent meg, az 1997-es Hadiösvény és a 2006-ban kiadott Csillagokkal táncoló Kojot címmel.
Indián neve " Füst a szemében" volt
66 évesen hunyt el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése