2024. április 19., péntek

Csodaszarvas

Végre sikerült közelebbről megnéznem a Csodaszarvas-szobrot a volt Postapalota, a jelenlegi Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központ és a Pénzmúzeum mellett.
6 méter magas talapzaton álló 5 méter magas alkotás, a megújulást, felemelkedést, bőséget szimbolizálja.
Szőke Gábor Miklós készítette, 2022-ben adták át. A szarvas agancsa polírozott bronzöntvényből készült, teste több ezer bronzból hajlított lemezből áll. A szobor kb. 15 tonnát nyom.
A Széll Kálmán téri átjáróban található még egy Szőke Gábor Miklós alkotás az Aranyvonat szobor, melynek címe a Robogás, szintén 2022-ben került átadásra.
A 13 méter hosszú és több, mint 13 tonnás mű, a magyar nemzeti vagyon megmentésére és visszahozatalára utal, 7000 „aranyrúdból” áll, melyek rozsdamentes acélrudakból készültek.
A második világháború végén, a megszálló csapatok elől nyugatra menekített magyar aranytartalékot szállító vonat 1945-ben hagyta el a magyar határt a Magyar Nemzeti Bank dolgozóival, akik életüket kockára téve, önként vállalkoztak, hogy a nemzeti vagyont őrizni fogják, és nem adják idegen kézre. Hosszas diplomáciai tárgyalások révén, végül 1946-ban sikerült – az amerikai hadsereg segítségével – hiánytalanul visszaszállítani Magyarországra a Magyar Nemzeti Bank teljes aranytartalékát, több mint 30 tonna aranyat. 
A Robogás azok előtt a bátor emberek előtt tiszteleg, akiknek köszönhetően a nemzet aranytartaléka visszakerült Magyarországra és így a forint 1946-os bevezetésekor annak fedezetéül szolgálhatott.
Sajnos a Pénzmúzeumban még nem jártam, mert ide a férjecském is szeretne jönni. Az időpont egyeztetés nálunk nem egyszerű, ráadásul előzetesen regisztrálni is kell. Gondolom előbb-utóbb sor kerül rá! :)) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése