2023. december 3., vasárnap

Udvarhölgy

Még októberben egy kicsit közelebbről megnézegettem a gyönyörű, felújított, régi Balettintézetet, Drechsler-palotát, szemben az Operaházzal.
A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte palota 1883 és 1886 között épült francia reneszánsz és neogótikus stílusban, eredetileg a MÁV Nyugdíjintézet bérházának.
Lechner úgy tervezte meg az épületet, hogy nagy mérete ellenére nem szabad konkurálnia az Operaházzal. 
„Becsvágyam sarkallt, de vigyáznom kellett, hogy az én épületem ne viselkedjék tolakodóan Ybl remekével szemben, mert az udvarhölgy lehet szebb, mint a királyné, de úgy kell, hogy a királyné királyné maradjon.” 
Lechner Ödön
A Drechsler-palota név később, Drechsler Béla háromszintes kávéház-étterméről ragadt rá, ahol olyan hírességek fordultak meg, mint Puccini, Ibsen, Mascagni.
Az Opera közelsége miatt a balett is hamar otthonra talált itt, 1936-ban nyitotta meg magániskoláját Nádasi Ferenc balettművész az első emeleten. 1949-ben már az Állami Balett Intézet működött ezekben a helyiségekben, de szép lassan az egész épület az övék lett, egészen a 2002-es bezárásig.

A katari emír egyik családtagja vásárolta meg, mint műemlékvédelem alatt álló épületet újították fel. Most ötcsillagos W Budapest Hotelként, Marriott szállodalánc tagjaként nyílt újra.
Szemben a szépséges Operaház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése