2023. december 4., hétfő

Insula Lutherana

 Deák téri evangélikus templom
Budapest legrégebbi evangélikus temploma, torony nélküli klasszicista stílusú teremtemplom.
A templom terveinek elkészítésére Krausz Jánost kérték fel, de halála miatt terveit Pollack Mihály átdolgozta, aki megépítette klasszicizáló empire, stílusban, 1799-1808-ban. Pollack Mihálynak ez volt az első fővárosi épülete. 1809-1811 tavaszáig katonai ruharaktár volt. 1811-ben szentelték fel. Az 1838. márciusi pesti árvíz alkalmával sokaknak szolgált menedékül. 
A Hentzi-féle ágyúzáskor megrongálódott. Mai, dór falpillérekkel tagolt, timpanonnal lezárt, főhomlokzatát 1856-ban Hild József építette.
A klasszicista tornyocskát 1875-ben statikai okból el kellett távolítani, és a templom dongamennyezetét megtört síkú kazettamennyezetre cserélték. 
(Kép forrása: www.evangelikus.hu)
Kossuth Lajos itt kereszteltette meg fiait, Ferencet és Lajos Tivadart.
Az oltár Pollack Mihály műve, Raffaello Transzfigurációjának (Krisztus Tábor hegyi színeváltozása) művészi átköltése díszíti Lochbichler Ferenctől.
Kettős karzata 1820-ban készült
A régiek Insula Lutheranának, Lutheránus szigetnek nevezték a budapesti Belváros szívében található gyülekezeti központot.
„Insula Lutherana” (Lutheránus sziget): a templomot, parókiát, gyülekezeti termeket, szolgálati lakásokat, iskolát és esetenként bérlakásokat is magában foglaló építészeti együttes. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése