2023. december 5., kedd

"Mi változzunk, ne a klíma!"

A Ráth-villa, Körforgásban című kiállításán figyeltem fel
Buliash Todaevára, a kortárs orosz sztárdizájnerre. 
Ez egy sorozatos kiállítás, ahol a kortárs dizájn főosztály által felkért formatervező egy vagy több ihletadó tárgyat választ az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből új alkotásához.
 
Buliash Todaeva az 1960-1970-es évek fordulójáról származó piros női lakk táskát választotta,
  
valamint a Szilvássy István tervezte Kentaur-bútorcsalád két emblematikus darabját, és ezek ihletésére újrahasznosított műanyaghulladékból táskakollekciót hozott létre.  
 
Az anyagok és a gyártási technológia kiválasztása során a fenntartható dizájn alapelveit követte. A táskák pántjára egy aktivista szlogent helyezett el, így ahol általában a márkajelzések láthatóak, az a felirat olvasható, hogy: „SYSTEM CHANGE NOT CLIMATE CHANGE” (Mi változzunk, ne a klíma!).
A kiállítás eredetileg 2022 márciusában nyílt volna meg, de amikor az oroszok bevonultak Ukrajnába, jobbnak tartották ezt az eseményt elnapolni. A projektet még Moszkvában kezdte Buliash, de a háború kitörése után hamarosan Franciaországba költözött, mivel nem értett egyet az orosz kormány döntéseivel.
A Miska kancsó bajusza, a táska fogóján köszön vissza
Nagyon érdekesnek találtam......, bár valljuk be, nem illeszkedik a múzeumban látott gyönyörűséges tárgyakhoz. A kortárs dizájn mennyire lesz időtálló.......?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése