2023. október 23., hétfő

Őszi fürdőzés

Egy szép őszi nap  a Gellért Gyógyfürdőben, mondhatni nyári melegben. 
A fiamtól kaptam ajándékba egy Budapest Spas kártyát. Úgy döntöttem a Gellért fürdőben használjuk fel, mivel félek, hogy a szálloda felújítása után, ki tudja lesz-e lehetőség és alkalom megnézni még....
Már az Árpád-korban is fürdő volt a mai Gellért helyén. II. András  alapította az egykori kórházat és gyógyfürdőt, melynek vizében a törökök is előszeretettel fürödtek. Később, Buda visszafoglalása után finom iszapja miatt Sárosfürdőnek nevezték el, amíg a Szabadság híd építésének idején le nem bontották. 
Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin duó és Stark Izidor által benyújtott tervek fúziójából született meg a mai Gellért fürdő épülete.
A Szt. Gellért Hotel és Gyógyfürdő 1912–18-ban épült, az építkezésen orosz hadifoglyok is dolgoztak az első világháború utolsó évében. 1918-ban nyílt meg. A főváros első luxus kategóriájú létesítménye volt, akkoriban Európa legkorszerűbb gyógyfürdőjének számított. A fürdőhöz ekkor harmincágyas kórház is tartozott. 
Vizét a Gellért-hegy belsejében létesített forrásokból nyeri. A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos-kloridos hévíznek fluoridion-tartalma is jelentős. Azt írják kifejezetten jó ízületi betegségek esetén.
A fürdő szecessziós, a kupola barokk stílusú. Főbejárata a Kelenhegyi út felől közelíthető meg, az íves kapu két oldalán Róna József szoborcsoportja látható, mely a gyógyulást jelképezi.
A Gellért szépséges előcsarnoka 
Róth Manó tíz üvegablaka díszítette az előcsarnokot, témája, Arany János - Buda halála eposza volt. A II. Világháború idején kiszerelték az ablakokat, hogy megmentsék, de sajnos eltűntek. 
1974-ben Baksa József tervezte a nagy előcsarnok jelenlegi ólombetétes színes üvegablakait, fürdőjeleneteket ábrázol. de csak 2008-ban kerültek a helyükre.
Mesés üvegkupola, Róth Manó munkája restaurálva
Négy hölgyet ábrázoló szobor szimbolizálja az évszakokat, a köralakú előcsarnokban. Ez itt az ősz, hogy stílszerű legyek.

A csarnok végében, gyönyörű mozaikszőnyeg előtt, Huszár Adolf  - Vénusz és Ámor szobra (1865), mely eredetileg a Vígadó téren került felállításra, de ott megbotránkoztatta a hölgyeket, mert a férfiak folyamatosan bámulták a szép testű szobrot, ezért hosszú évekig raktárban porosodott, míg megtalálták az itteni helyét 1918-ban.
Azt sem tudtam merre nézzek, fent a festett üvegek, lent a mozaikpadló, oldalt a szobrok lámpák, mind-mind egy remekmű.
Termál medencék termei Zsolnay kerámiákkal és mozaikokkal rendkívül gazdagon díszítettek. A bal oldalon a férfi, a jobb oldalon pedig a női termálmedencék helyezkednek el, azonban 2013. óta a fürdő teljesen koedukált.
A férfi termál fürdő bejáratának két oldalán Ligeti Miklós Csókolózó gyermekek című, 1918-as szobra látható
Ligeti alkotása - Kisfiú teknőccel, fehér majolikából készült
Ligeti Miklós - Sellőgyerekek teknőccel
A fürdő a második világháború alatt is működött, pedig a női részleg egy belövés következtében szinte teljesen megsemmisült.
Úszómedence helyén korábban télikert és minigolf pálya volt.
A "Kacsás lány" nevű szobor, melyet Ligeti Miklós 1894-ben, a fürdő építése előtt alkotott, az úszómedence előtt került elhelyezésre.
A hullámmedencét utólag, 1927-ben építettek a már üzemelő fürdőhöz. A Gellért fürdő hullámmedencéje a világ első hullámmedencéjeként van számon tartva. 1934-ben pezsgőfürdővel bővült a fürdő.
A hullámmedence már le volt zárva, nem számoltak a szép nyári idővel, október közepén. 
A fürdő kertje és szobrai az első világháború után készültek el. 1927-ben helyezték el egy díszes fülkében Pásztor János Primavera (Tavasz) alkotását. Telcs Ede Gyermekfigurák szobrát.
Lányi Dezső - Fiú hallal
Küzdelem a tengeri kígyóval, ismeretlen alkotó
A Gellért fürdő átfogó felújítása 2007-2008 között zajlott. Megőrizték a fürdő eredeti berendezéseit és stílusát, így a Zsolnay-mozaikokat, a márványoszlopokat, az üvegeket és a szobrokat.
A fürdő egyik úszómestere 1930-39 között titokban elkattintott lesifotóiból "Miniszterek gatyában" kiállítás is készült, az egyik csarnokban találkoztam a képekkel.
A fürdő elsőre egy labirintus volt számomra, de mivel vagy kétszer körbejártam, kezdtem magam kiismerni. Miután kigyönyörködtem magam, kipróbáltam sorban a medencéket, bent tovább lehetett csodálni a mozaikokat, kerámiákat, szobrokat. A kinti termál medencében viszont remek volt fürödni, a szép napos, meleg időben. Örülök, hogy itt járhattam és láthattam ezt a páratlan szépségű fürdőt, most először életemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése