2023. október 27., péntek

Fasori villa 2.

Ráth György-villa a Városligeti fasor 12. sz. alatt
Még télen szerettem volna megnézni, de sajnos energetikai okok miatt zárva volt. Most viszont nagy örömömre nyitva találtam, még regisztrálnom sem kellett. Egy bűbájos tárlatvezető hölgy avatott be bennünket, a villa látnivalóiba.
Ráth György (1828–1905) jogász végzettsége mellett a hazai képző- és iparművészet egyik fő támogatója volt, 1881-ben ő szervezte meg az Iparművészeti Múzeumot, melynek első főigazgatója lett. Műgyűjteménye, a korszak egyik legjelentősebb polgári gyűjteménye volt.
A villát 1901-ben vásárolta meg, az épületet Györgyi Géza alakította át eklektikus stílusban.
Felesége, Melcsiczky Gizella, Ráth György halála után 1905-ben a műkincsgyűjteményt az Iparművészeti Múzeumnak ajándékozta, így a fasori villában létrehozták az Országos Ráth György Múzeumot. Sajnos a II. Világháború után ezt nem tartották helyénvalónak, így 1954-től a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum részeként Kínai Múzeumként működött. A rendszerváltáskor kapta vissza eredeti nevét és funkcióját.
Ráth György-villa 2018-ban A mi szecessziónk című állandó kiállítással nyitotta meg újra kapuit, mely az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be, a múzeum rekonstrukciós munkálatai alatt.
Stróbl Alajos - Ráth György és felesége Melcsiczky Gizella bronz és márvány mellszobra (1894)
Eredetileg a villa építője Wechselmann Ignác építőmester volt, feltehetőleg 1871- ben épült nyaralónak neoreneszánsz stílusban, tervezője Unger Emil. 
Még ebből az időből maradt fent a kertben, a négy évszakot ábrázoló szoborcsoport. Nagyon szeretem az ilyen jellegű ódon kőszobrokat.
Sajnos a villa kertje nagyon elhanyagolt.
Csorba Géza - Körösi Csoma Sándor szobra (1968)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése