2023. október 26., csütörtök

Fasori villa

Annyira boldog voltam, mikor olvastam, hogy megnézhetek egy csodálatos Zsolnay magángyűjteményt a Városligeti fasor 47. szám alatti felújított gyönyörű villában. Ezt tartják a fasor legszebb épületének. Naivan, úgy gondoltam, hogy megveszem a belépőt, és már csodálhatom is az épületet kívül-belül, a nem mindennapi Zsolnay gyűjteménnyel együtt. 
Nem így lett, mert csak előre regisztrálva lehet látogatni, de sajnos az idén már minden hely betelt. Talán jövőre lesz lehetőség, ha elég szemfüles leszek.
Ha már így alakult, kigyönyörködtem magam az épületben, persze utána olvastam, hogy vajon kié volt anno ez a szép szecessziós épület, egy itt elhelyezett tájékoztató tábla is segítségemre volt.
Kőrössy-villa (ma ResoArt Villa)
Az utcafronti villát Kőrössy Albert Kálmán építész (1869-1955) tervezte saját részre 1899-ben, ahol szecesszió magyaros irányvonal elegyedik a francia art nouveau és a német Jugendstil stílusjegyeivel. 1903-ban a telek végén műteremház épült, ahol az első világháborúig folyt a műépítészi munka. 
A mai középső épület helyén kezdetben díszkert volt, majd 1911-ben kétszintes istállót építettek. 
A II. világháborúban bombatalálat érte a villa főhomlokzatát, amelyet a sérülést követően egyszerűsített eklektikus stílusban állítottak helyre. 
A kutatások során előkerült egy 1904-ben készített fotográfia, ez alapján újjáépítették a díszes oromzatot és a gipszstukkókat Az oromfalon a festészet, szobrászat és az építészet allegorikus figurái láthatók. Az építészet allegóriáját ábrázoló ember, maga a ház tulajdonosa, egy maketten dolgozik, ami ezt a villát ábrázolja.
A különleges alakú ablakokat pávák, oroszlán fejek és burjánzó növény indák szegélyezik. 
A tekervényes indák között megbújó maszkok, a szecesszió stílusjegyei
Újra gyártották a Róth Miksa műhelyében alkotott üvegablakokat. A bejárati ajtó és az emeletre vezető lépcsőkorlát Hoffmann József műlakatos mester munkája, de sajnos ezeket majd csak belülről csodálhatom meg.
A homlokzattal harmonizáló kovácsoltvas kerítés valószínűleg Jungfer Gyula alkotása, a mákgubó és tulipán díszítése lenyűgöző. 
Az első világháború során Kőrössy Albert Kálmán és felesége úgy határoztak, hogy a villát felajánlják a Vöröskereszt számára, a földszinten egy tízágyas kórtermet alakítottak ki. 
Az államosítás során, 1948-ban az épületbe az Offset Nyomda Nemzeti Vállalat költözött.
A villa a rendszerváltás után 1994-ben a műgyűjtő, Szabó András által alapított Resonator Kft. tulajdonába került. Az értékmentésen alapuló felújítást Budapest Építészeti Nívódíj Emlékplakettel, és Podmaniczky díjjal jutalmazták.
Létrehozták a Kőrössy Szalont, ez egy zártkörű klub, ahol kulturális programokat tartanak, felelevenítve az egykor pezsgő nagypolgári életéről híres környék hagyományait.
A kapuit megnyitja a nagyközönség előtt,  tárlatvezetések lehetőséget adnak arra, hogy a látogatók felfedezzék a szecessziós villaépület szépségét és Budapest legnagyobb Zsolnay magángyűjteményét.
A Városligeti fasor őszi színben pompázó gesztenyefái alatt remek volt sétálni, csodálva a szebbnél szebb épületeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése