2022. december 1., csütörtök

Emlékhely

Nemzeti Összetartozás Emlékhelye
 a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára
Budapest, Alkotmány utca, Kossuth tér
Egy száz méter hosszú, a Kossuth tér felől lejtő négy méter széles sétány, amelynek két oldalfalára a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírás szerinti 12.485 településnevét vésték. 
Minden egyes név egy-egy különálló gránittéglán jelenik meg, a három különböző téglaméret a település – az 1913-as, Trianon előtti utolsó statisztikai összeírás szerinti - lélekszámát tükrözi.
A települések összekeverve, véletlenszerű elrendezésben helyezkednek el.
Ötméteres mélységben van az emlékhely szíve, egy körüljárható, hatalmas, hét szegmensből álló, meghasadt gránittömb, közepén égő öröklánggal, amely réseken keresztül látható.
Az öröklángot körülölelő gránittömb hasadékai szimbolikus üzenetet hordoznak, a hét szegmens a szomszédos államokat – utódállamokat – a középső, a lángot hordozó tömb pedig a „megmaradt” Magyarországot szimbolizálja. 
A talajszint alatti kialakítás oka, az Országházra való rálátás zavartalanságának biztosítása volt. A sétány „zsákutcás” kialakítása a temetés-feltámadás gondolatát hordozza. A településnevek ezreivel való szembesülés, Magyarország egykori nagyságára utal.
Az emlékhely a Steindl Imre program keretében valósult meg, melynek célja a Kossuth tér átépítése, valamint az Országház tágabb környezetének megújítása. 
 
(Látogatásom ideje: 2022. június)

2 megjegyzés:

  1. Az idén vagy ötször voltunk Pesten, mégsem jutottunk el gyakorlatilag sehová sem, pedig annyi tervünk volt (pld. színházba eljutni ismét, meg végigjárni a Sas utat... :)) } bejárni a híres, szebb helyeket, látnivalókat. Ezt is, amiről írtál. Olvastam róla, már akkor felkeltette az érdeklődésemet, remélem sor kerül rá hamarosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan sor kerül rá! :)) Szeretem én is felkeresni a "pesti" nevezetességeket, most meg annyi újdonság van!

      Törlés