2019. december 19., csütörtök

Remekművek között

Régi Szobor Gyűjtemény
Szépművészeti Múzeum
Jacopo Sansovino - 1510 körüli Madonnája.  A firenzei Mercato Nuovo piac homlokzatára egy márvány Madonna szobrot terveztek állíttatni, Sansovino ezzel a viaszmodellel pályázott a feladatra. A szobor technikai különlegessége, hogy a két alak testét belül semmilyen váz nem tartja. A szobrász és egyben építész Sansovino olyan bravúrosan komponálta meg őket, hogy önsúlyukkal egymást tartják. A pályázatot ezzel a szobormodellel Sansovino megnyerte ugyan, a megrendelést mégsem ő, hanem politikai kapcsolatokkal bíró vetélytársa, Baccio Bandinelli kapta.
Szárnyas oltár 
 Algaui mester - Mária halála (1500-1510)
 Lienhart Astl - Krisztus siratása, festett, aranyozott hársfa (1515-1520)
 Bűnbeesés - elefántcsontból, Dél-német szobrász (1620 körül)
Szent Mihály arkangyal - Felső-Rajnai szobrász (1470 körül) A népszerű szent, a gonosz, az ördög, és az eretnekség elleni harc képviselője volt. Gyakran ábrázolták a lábánál fekvő legyőzött sárkánnyal vagy ördöggel.
 Táblakép
Szent Anna harmadmagával - Mettercia, festett, aranyozott fa (1300 körüli) Szent Anna, Máriával és a gyermek Jézussal, valószínűsítik, hogy körmenetben hordozták
 Gil De Siloé - Szent Mihály arkangyal (1490 körül) festett, aranyozott fa
Szent Mihály arkangyal, 1500 körül készült, spanyol szobrász alkotása, festett elefántcsont- Eredetileg egy méter magas volt, váll alatt elfűrészelték.  Az ilyen nagy méretű elefántcsont szobor igen ritka----
A Kincsek Budapestről című kiállításon mintegy 130 remekművel találkozhat a japán nagyközönség a tokiói The National Art Centerben. A két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulója alkalmából. Ezt csak azért említem meg, mert több műalkotás hiányzott. 
A császári udvar népszerű szobrásza Franz Xaver Messerschmidt töretlenül felfelé ívelő karrierjének titokzatos betegsége vetett véget. A bécsi Képzőművészeti Akadémia szobrásztanszékén a professzori állás várományosa volt, mikor elmebajára hivatkozva hirtelen nyugdíjazták. Megbántódva intett örök búcsút Bécsnek, majd Pozsonyban telepedett le. Javarészt itt született a Karakterfejek néven ismert, egyedülálló, mintegy félszáz büsztöt számláló sorozat is, melynek három darabja ma nálunk található. Az Ásító sincs itthon... :))
Messerschmidt portréja II. Józsefről, magyar koronában, holott sohasem koronáztatta magát magyar királlyá.
 Valószínű itt Salome tapos keresztelő Szent János fején
 Csodaszép
Folyt.köv......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése