2018. június 1., péntek

Pietas et litterae (Kegyesség és tudomány)

Kecskeméten a piarista rend 1729-től 1765-ig építtette barokk templomát, Mayerhoffer András tervei szerint. Az épület külsején közel 250 éve nem történt átalakítás.
A bejárat fölött mellvédes kőerkély magasodik, két szélén egy-egy angyalszoborral, az erkélykapun pedig a piaristák és a Koháryak oroszlános címere látható.
Főhomlokzatát hat szobor ékesíti. Szent Erzsébet, Szent József, Keresztelő Szent János, Szent László és Szent István, Szűz Mária szobra. A szobrokat Conti Lipót Antal tervezte.
A templom belsejét csak üvegajtón keresztül nézhettem meg.Oszlopos, barokk főoltárképe a Szentháromságot ábrázolja. Osztrák származású, jezsuita festőművész alkotása. A főoltárt és a copf szószéket 1747-ben a privigyei piarista templomból hozták ide, Kecskemétre.
A torony alatt két kápolnácska húzódik, egyikük az 1746-ban készült Szent Szűz-kápolna, festménye a nagyszombati székesegyház könnyező Mária-képének másolata. A Szent Kereszt-kápolna pedig 1760-ból származik.
A templom egyik különlegessége, hogy altemplommal is rendelkezik, amelyhez kripta kapcsolódik. Eredetileg a kecskeméti német polgárok kápolnája volt.
Mellette van a piarista rendház és kollégium, a város 1714-ben alapított oktatási intézménye, megalapítása gróf Koháry István országbíró, Kecskemét földesurának nevéhez kötődik.
A templomtól jobbra eső épületszárny – ma a diákotthon épülete. A piarista iskolák – főként ingyenességükkel s az alsóbb társadalmi rétegek felé megnyilvánuló nyitottságukkal – nagy népszerűségre tettek szert. 1807-ben már 282 volt a tanulók létszáma. Nagy vívmány volt, hogy 1842-től minden tantárgyat magyarul tanítottak. A rendház és az iskola leromlott állapota miatt időközben újabb építkezés vált szükségessé. Az új iskolaépületet 1832-ben nyitották meg. Az 1848/49-es szabadságharc idején a császári csapatok hadikórházként használták a piaristák épületeit.
 Koháry gróf szobra és az iskola híres tanulói
A mai épület 1930-33 között épült, Klebelsberg Kunó vallás és közoktatásügyi miniszter támogatásával. Tervezte Hültl Dezső építész, műegyetemi tanár, eklektikus stílusban.
Az épület főhomlokzata fölött Bory Jenő allegorikus szoborkompozíciói hirdetik a piarista rend tanítás iránti elhivatottságát
Ezek a szobrok annyira vonzották a tekintetemet, valahogy ismerősek voltak és ahogy olvasgattam azonnal beugrott Bory Jenő neve, és a Bory-vár Székesfehérváron, amiért annyira odavoltam és már meg is volt a kapocs! :)) Úgy örülök, hogy ennek a csodás embernek itt láthattam a szobrait. A lenti linkre kattintva, három részben olvashatjátok bejegyzésemet a Bory-várról, hű már 2015-ben volt!
http://nora-bora-nora.blogspot.com/2015/05/varseta-1.html
http://nora-bora-nora.blogspot.com/2015/05/mesebeli-hely-2.html
http://nora-bora-nora.blogspot.com/2015/05/mesebeli-hely-3.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése