2018. június 16., szombat

" A zseni kötelez"

Újabb felfedezés számomra Budapesten a Liszt Ferenc és Jókai tér, mely az Andrássy utat szeli ketté. Mindig csak elmentem mellette, most egy kicsit bolyongtam is benne.
Jókai tér a névadó szobrával, Strobl Alajos műve (1921)
A Liszt Ferenc teret a nagy magyar zeneszerzőről 1925-ben a Zeneakadémia megnyitásakor nevezték el. Az épület a pesti szecesszió egyik jeles darabja.
10 órakor kinyitották a főkaput, de sajnos csak egy kis elkerített részről lehet megcsodálni a csarnokot, ahol a jegypénztár is van. Épületnéző sétára be lehet fizetni, a hét egy megadott napján. Ezt fogom tenni valószínű és akkor bővebben beszámolok majd a látottakról.
1904-1907 között épült Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. Egy kis ízelítő a benti csodavilágból
A tér 1986-ban történt felújításkor állították fel Marton László Liszt Ferenc szobrát. A művész zongorán játszó (zongora nélküli) bronz szobra, melynek magával ragadó mozdulatán látszik az önfeledt beleélés, lendület.
 Párkányi Raab Péter alkotása Solti Györgyről (2013)
Solti György (1912–1997) magyar származású, világhírű karmester, zeneművész
A kompozícióban a zene hullámzik, örvénylik a karmester körül
Ady szobor - Csorba Géza alkotása (1960)
József Attila - Gyurcsek Ferenc alkotása (2006)
József Attila szobra az Írók Boltja közelében van felállítva, melynek helyén egykor a híres Japán Kávéház működött. Ez volt a költő hajdani, egyik törzshelye, de más írók és művészek is szívesen töltötték itt az időt.
A Liszt Ferenc tér közepén egy árnyas kert van, mely tele kellemes kis padokkal és gyönyörű szobrokkal. Körben pedig hangulatos vendéglátóhelyek, mint kiderült a fiam is gyakran ebédel ezek valamelyikében. A fenti fotón egy Márai idézet az egyik étterem ablakában a fröccsről. :))
Csak telefonos fotók sajna.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése