2018. április 3., kedd

Román Csarnok 1.

Meg kell mondjam, a Szépművészeti Múzeumban sosem jártam. Így a véletlennek köszönhetően, hogy épp most Pesten volt dolgunk, kaptam a lehetőségen, hogy a pár napra megnyitott Román Csarnokot megnézzem. Míg drága családom finom ebédet falatozgatott egy bisztróban, én egy középkori bazilika belső terét megidéző termet csodáltam.
Már annyira ki voltam éhezve egy kis művészetre és fotózásra! Szerencsém volt, hogy hétfő lévén minden várakozás, sorban állás nélkül, a nyitott ajtókon keresztül csak besétáltam a híres-nevezetes Román Csarnokba, a név egyfelől utal a térszerkezetre, ami a középkori bazilikák kiképzését idézi, másfelől a funkcióra: román kori világhírű műkincsek eredetijének gipszmásolatait őrizték itt és mutatták be a közönségnek.
Egy hetven év óta zárva tartott csarnok nyílt most meg a kíváncsi látogatók előtt. A freibergi kapu gipszmásolata fölött, egy rozettában találták meg a restaurátorok azt az időkapszulát, amely leírja, hogy a román terem festését Glaser János festőmester tervezte, a figurális részletek készítője Reissmann Miksa, a díszletfestések Beszédes Ottó festősegéd nevéhez köthetők.  
A csarnok Gliptotéka volt, a szobrászat történetének bemutatására tervezték, ehhez rendeltek gipszmásolatokat a művészettörténet számos ismert alkotásáról. A legjobb európai műhelyekben készült kópiákat már Budapesten állították össze, hiszen a monumentális öntvényeket darabokban szállították. Jelenleg a gipszmásolatokból csak az egyik bejárathoz beépített, felújított freibergi kapu látható. A gyűjtemény a komáromi Csillag erődbe kerül. Az egyetemes művészet legnagyobb alkotásai, például a Laokoón-csoport is látható lesz benne, gipszváltozatban.
A háború hatalmas károkat okozott a csarnokban, így bezárták a látogatók elől és raktárként használták. Képeken megnézhettük, hogy milyen állapotok voltak itt.
Egy kicsit idegesítő volt, mikor az egyik látogató hangosan csak azt kérdezte, hogy hol a ló? Verrocchio Colleoni-lovasszobrát kereste gondolom, amit a képeken látott. Talán még ebben az évben Komáromban megtekintheti :)
A jelenlegi felújítók neve szintén bekerül abba a bizonyos kapszulába. A tervezés 2012-ben kezdődött Kőszegi Antal főmérnök irányításával, a restaurátor csapat Seres András (Várkert, Zeneakadémia, Vigadó, Gödöllő) vezetésével, 2014-ben kapcsolódott be a munkába. Alapos kutatómunka után 2016 decemberében állványozták fel a teret, és bő fél év alatt végeztek a 2000 négyzetméternyi festett felület felújításával.
Folyt.köv.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése