2018. április 18., szerda

"Csillagos Ég Lakói"

Déri Múzeum 
séta 1.

Csillagos Ég Lakói  régészeti tárlat
A múzeum gyűjtőterületén, főként az elmúlt húsz évben végzett ásatások eredményeit mutatja be a tárlat, a középső neolitikumtól a magyar honfoglalás koráig. A  kiállítás a  szokásokon és a tárgyi emlékeken túl a temetkezéshez, a halálhoz, valamint a túlvilághoz kötődő szellemi hátteret is érzékelteti.
A terem közepén egy Életfa belsejében berendezett „Halálszentélyben” a halotti kultusz általános jelképi formái: búcsúzás, utazás, emlékezés, és az ezeket megjelenítő tárgyak.
Kocsi agyagból a bronzkorból (Pocsaj)
Az Életfából a galérián lévő égi szférába feljutva egy egyiptomi sírkamrába lépünk. Az égben lévő sírkamra szimbolikusan, a halottak égi lakását, azaz a Csillagos Ég Lakóit ábrázolja. Ezen a ponton kapcsolódik a régészeti kiállításhoz a Déri Múzeum egyedülálló egyiptomi gyűjteménye. 
Déri Frigyes hagyatékának egyik legkülönlegesebb gyűjteménycsoportját alkotják az óegyiptomi műtárgyak, legjelentősebb műtárgyai a múmiák és a szarkofágok. Magyarországon ritka kincsnek számítanak az ilyen jó állapotban fennmaradt egyiptomi koporsók és emberi maradványok. A Déri Múzeum mellett mindössze a Szépművészeti Múzeumban és a Pápai Református Gyűjteményekben tekinthető meg egyiptomi múmiák.
A két múmiát és a szarkofágot Ferenc Ferdinánd főherceg, világ körüli hajóútjáról hozta magával Bécsbe 1893-ban, először a Belvedere-ben állították ki. Később a Dorotheum aukciós házból, Déri Frigyes megvásárolta őket 1917-ben.
Folyt.köv.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése