2017. szeptember 30., szombat

Középkori várunk

Sümeg hatalmas meglepetés volt, gyönyörű templomai vannak,  mesés püspöki palotája, Kisfaludy Múzeum tele érdekességgel, mindezek felett pedig a vár őrködik.
Középkori erőd a kopár hegytetőn, hazánk egyik legnagyobb és legrégebbi megmaradt vára. Területileg három nagyobb egységből, a külső-, a belső és a fellegvárból áll. Építése több korszakra osztható.
Az 1260-as években IV. Béla parancsára a veszprémi püspök építtette. A vár legrégebbi része, a fellegvár. A 14. században az Anjou-királyok idején került sor a vár erősítése mellett a fellegvár falainak és az Öregtorony felső szintjének megépítésére.
 245 m tengerszint feletti magasság
Külső várkapu
A vár nagyobb bővítéseit a 15. század folyamán végezték. A következő nagyszabású építkezés azután indult, hogy Veszprém 1552-ben török kézre került, és a püspökség a sümegi várba menekült.
 Jelenlegi várvédők :))
 
1605 tavaszán a Habsburg-ház zsarnoksága ellen felkelt Bocskai István erdélyi főnemes hajdúserege megszállta a várat, ahol meggyilkolták Újlaky Miklós veszprémi püspököt, majd a fejét legurították a hegyoldalon.
Katonai szerepét a II. Rákóczi Ferenc irányította kuruc szabadságharcban is megtartotta, és 1705-től a felkelők fontos bázisának számított, falai között még lőport is gyártottak a harcoló katonaságnak. Hadiszerencséjük hanyatlásával 1709-ben ágyúlövés nélkül feladta a kuruc katonaság. Épületeit 1713-ban egy hadgyakorlat ürügyén felgyújtatta a császári parancsnokság.  Ettől kezdve a vár két és fél évszázadon át pusztulásnak volt kitéve. 
1957-ben láttak hozzá a feltáráshoz és helyreállításhoz. Üzemeltetését 1989- óta magánvállalkozás végzi.
A vár mellé egy komplex idegenforgalmi infrastruktúra épült, történelmi élményparkkal, vendéglátóhelyekkel, egy wellness szálloda is várja a vendégeket.
 Szőlő lugas a kedvencem
 Hotel Kapitány Szálló
 Sümeg madártávlatból
 Öregtorony - tanácsterem
 Püspöki lakószoba
  A kápolna kialakítása Vitéz János püspök nevéhez fűződik.
 Kinzókamra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése