2017. szeptember 22., péntek

Régi híres présházakban

Leereszkedtünk a Badacsony hegyről és meglátogattuk a népi barokk stílusú Szegedy Róza házat, amiben irodalmi múzeum is található.
Ha távolabbról felnéztünk a hegyre, mindig ez a jellegzetes boltíves ablakú épület volt a támpont. Az ívesen kiugró árkádjával még építészeti ritkaságnak is számít.
Ilyen érdekes a ház, míg a völgy felé emeletes, a hegyoldalában csak egy kis földszintes épület.
A tornác árkádjairól csodás kilátás a szőlőkre és a Balatonra. Állandó puska dörrenése verte fel a csendet, mely a seregélyeket tartotta távol a szőlőtől, akik tényleg hatalmas rajokban próbálkoztak megdézsmálni a termést.
A Szegedy-ek jómódú földbirtokosok voltak, ez a présház a nyári, szüreti lakhelyük volt, valamikor az 1750-es években épült.
Kisfaludy Sándor jó kiállású császári testőr és huszártiszt volt, társasági ember, tehetős földbirtokos, ráadásul kiváló költő. Nem csoda, ha szerették a nők. Nevezhetnénk nőcsábásznak is, egész életében kitartóan és őszintén szerelmes volt. Egy badacsonyi szüreten megismerkedett a zalai alispán lányával, a 18 éves Szegedy Rózával, akibe beleszeretett.
 
„Édes, kínos emlékezet,
Ott tudtam meg, ki légyen ő,
 Oh Badacsony szürete! 
S mi légyen a szerelem; 
Múlatságos gyülekezet, 
Amor nyila miként sebző, 
Te rabságom kezdete! 
S mi az édes gyötrelem.”
                                                                      Himfy-strófák
1800-ban kötöttek házasságot. Ettől kezdve más nőre rá sem nézett, boldog szerelemben, 32 évet éltek együtt. Amikor Róza 1832-ben meghalt, néhány hónap búskomorság után visszatért előző életéhez. Az idős gavallér újabb asszonyokkal vagy fiatal lányokkal esett szerelembe, de verseit továbbra is Szegedy Rózához írta.
Tatay Sándor (1910-1991) emlékszoba
(Puskák és galambok írója, Ház a sziklák alatt szerzője) 
Badacsonyban élt nyaranta, itt írta műveit is.
A puskák és galambokra nem nagyon emlékszem, pedig kötelező olvasmány volt, lehet előveszem megint. A Ház a sziklák alatt című filmet filmesztétikai órán megnéztük anno a moziban.
Borászati kiállítás
Révfülöptől Szigligetig a Badacsonyi Borvidékhez tartoznak, a parti települések és hegyek szőlőterületei. 4800 ha, ebből kb. 1800 ha, a szőlővel betelepített terület.
 A tornácon az alábbi domborművek és mese.
A regét itt olvashatod el 
A házhoz kötődik az is, hogy itt forgatták Szigligeti Ede Liliomfi című darabjából Makk Károly által rendezett film egyes jeleneteit is 1953-ban.
Kisfaludy-ház, a költő présháza volt, napjainkban étteremként és borteraszként funkcionál.
A legmagasabban fekvő, így a legszebb panorámával rendelkező badacsonyi étterem teraszán felfedeztem újból a Badacsonyi szürkebarátot.... :))
 Üldögélhetünk akár egy óriás gesztenyefa árnyékában is.
Mivel Kisfaludy Sümegen született, ahol egy másik Kisfaludy-házat is bebarangoltam, folytatás még  következik! :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése