2017. szeptember 7., csütörtök

Szerelmi pincesor

Miskolcról egy kis kerülővel jöttünk haza, Tokaj felé. Így megnéztük a Szerelmi pincesort, és kóstoltam egy kis finom tokajit :))
1996-ban a honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre, a vasúttal szemben lévő hegylábon.
A Rákóczi-szabadságharc idején kulcsfontosságú volt a tokaji borok szerepe, II. Rákóczi Ferenc fejedelem, diplomáciai eszközként használta a közkedvelt borokat. Többek között XIV. Lajos francia királyt is megajándékozta vele.
Európa szerte uralkodók, költők, zenészek, mint pl. Nagy Péter, Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe és Schubert is rajongott a tokaji borokért.
Anatole France: A tokajiról
Felhajtottam egy pohárral írás közben, és egyszerre az édes nyugalom tündére kezdett velem játszadozni. Mily boldog lehet ez a vidék, ahol ily mézédes források törnek fel a porhanyós anyaföldből! Milyen jókedvű, kiegyensúlyozott, egészséges nép lakhatik a magyar Tokajon! Milyen derűs harmónia lakozhatik ott. Milyen forró szerelem, mennyi kultúra, hűség, barátság, értelem! Ülnek az aranyfolyó partján és kedvükre meríthetnek belőle. Ilyennek képzelem a görög Istenek tanyáját az Olümposzon.
A borházak mögött nemes penésszel borított pincék, optimális környezetet biztosítanak az aszúk és szamorodnik érleléséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése