2014. augusztus 26., kedd

Kincsek nyomában

Valamikori kincses Kolozsváron tettünk egy röpke sétát.
Szent Mihály templom (1350-1437)
Ebben a templomban iktatták be az erdélyi fejedelmeket. Szent Mihály a város védőszentje, és Zsigmond király hármas címere a bejárat felett.
 
Az épület előbb az evangélikus, majd kálvinista, végül 150 éven keresztül az unitárius egyházat szolgálta. Ekkor számolták fel a templom régi berendezését, falképeit fehérre meszelték.
15.sz.-i  falfestmények restaurálás során bukkantak elő
Beszűrődő fények
A templom legdíszesebb és egyik legfiatalabb műalkotása, a barokk korból fennmaradó szószék (1740-50)
A toronyaljban Fadrusz János feszülete áll, mellyel fiatalkorában első pályadíját nyerte.
 A Bánffy család empire stílusú, fekete márvány síremléke
A Mátyás szobor 1902 óta áll ezen a helyen, Fadrusz János alkotása. A király alakján kívül legelszántabb híveit is ábrázolja: Magyar Balázst (hadvezér), Kinizsi Pált (hadvezér és temesi bán), Szapolyai Jánost (nádor) és Báthory Istvánt (erdélyi vajda). Valamikor a magyar címer is látható volt a talapzaton. A címer helyét egy MATHIAS REX felirat foglalja el.
 Corvin Mátyás szülőháza. 
A ház az egyik legrégebbi középkori lakóház Kolozsvár belvárosában.  A 15. század közepén  valamelyik vendégeknek berendezett szobában látta meg a napvilágot Hunyadi Mátyás.
Ferenc József 1887. évi látogatása során méltatlannak tartotta, hogy még egy emléktábla sem őrzi Mátyás emlékét. Adott 400 forintot a városnak, hogy emléktáblát készíttessenek a ház falára. Az emléktáblát Zala György készítette Pákai Lajos tervei szerint.
 Ferences templom
"barátok temploma" és a Lorettói kápolna
Feltűnt, hogy a betérő hívők egy-egy vekni kenyeret helyeztek a középen lévő asztalra, a szegények megsegítésére.
A kolozsvári piarista templom szintén nagyon nevezetes, hiszen a város és egyben Erdély első barokk temploma. 1718 és1724 kötött épült. Eredetileg a jezsuita rend használta. A rend eltörlése után Mária Terézia a piaristákat hívta be helyükbe. Itt őrzik a Szűzanya kegyképét, aminek érdekessége, hogy 1699. február 15-től, 26 napon át könnyezett.
 
Babes-Bólyai Egyetem
A Farkas utcai református templom előtt áll a Szent György szobor egyik másolata. Az eredeti mű 1373-ban a kolozsvári testvérpár, Márton és György által készült. I. Ferenc József király a szoborról két másolatot készíttetett. Az eredeti Prágában a Hradzsin téren áll. A református templom épp felújítás alatt.
Ez a szobor fogadott bennünket, miután leparkoltunk. nem is értettem, hogy került ide? Az anyafarkas szobrot Róma városa adta ajándékba Romániának 1921 szeptemberében. (Ezt találtam magyarázatként)
Próbáltam megtalálni kincses Kolozsvárt, de a magyar csodálatos emlékeken kívül, számomra  lehangoló volt, a városba vezető út nagyon lepusztult benyomást tett rám, elhanyagolt lakótelepi házaival....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése