2014. augusztus 18., hétfő

Csavarogtunk

Úgy gondoltuk, ha már elmentünk Edelényig, akkor egészen közel van Aggtelek, így a kastélylátogatás után a Templomkert vendéglőben ettünk, ittunk, mátrai borzaska (tejföllel, sajttal) és rablóhús. Utána irány a barlang.
Útközben meg-megálltunk egy-két érdekességnél. Így Szendrő harangtornyánál is, középkori eredetű 15-16. sz.
Emlékeztetett a miskolci harangtoronyra (3 emelet, 26 m magas). Egy helyi lakos azonnal mondta, ha megszeretnénk nézni, a szomszédban a lelkésznél van a kulcs. Jött is hamar a lelkész felesége és bemutatta a templomot, kinyitotta a harangtornyot, ahová felmásztunk....rém fárasztó volt, mert létraszerű a feljáró, és nagyon magasak a közök.
A templom 1897-ben épült.
 A kopjafa talapzata nagyon érdekes, a nagy Mo. és rajta a mai alakzat.

Igazán remek volt, milyen jó így utazgatni, és ott megállni ahol csak akarunk. Szerencsénk volt, hogy tudtuk, hogy az utolsó barlangtúra 5 órakor indul, azt céloztuk meg.....majdnem lekéstük, mert a Jósvafői tengerszem teljesen elvarázsolt bennünket.
Tengerszem, a hegységekben előforduló kicsi tó, a jégkorszak után a gleccserek olvadásával alakul ki, ezért kristálytiszta a vize (semmi köze a tengerhez).
Ez is egy varázslatos hely, kocsival kanyarogtunk fel a hegyre, majd gyalog besétáltunk az erdőbe, sűrű magas bükkfák között, mindenfelé patakok csobogtak, olyan tiszta vízzel, hogy az alja is látszott. Megpillantottuk a tengerszemet.... el is határoztuk, hogy ide még visszajövünk egyszer túrázni, harapni lehetett a friss hegyi levegőt.
A hegytetőn láttunk egy helyes kis hotelt is. Ráadásul a településre már nem is volt időnk, pedig műemlékvédelmi területté nyilvánították a népi építészeti emlékeket.... egy  újabb hely, ahová még vissza kell térni! :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése