2014. augusztus 27., szerda

Cigoda

Kolozsvárra tartva, a lenti képeken látható házakra lettünk figyelmesek és azonnal beugrott, hogy ezekről már láttam egy pps-t. Csak tátottuk a szánkat. Mi csak az út melletti házakat kaptuk lencsevégre, de láttuk, hogy beljebb még cifrább paloták sorakoznak. Meg is néztük a település nevét, ami magyarul is ki volt írva - Bánffyhunyad. (Micsoda régi, szép településnév!) Kalotaszeg fővárosa. Akkor mi is ez....? Temérdek roma-villa, ismertebb gúnynevén "cigoda".  A gúnynév a cigány és a pagoda szóból tevődik össze. Egyesek szerint Nyugat-Európában dolgozó romák palotái.  
Más források szerint, a szigorúan hagyományőrző gábor-cigányok házai ezek. Jellemzőjük a nagy széles kalap, a bajusz és a fekete öltözet (nőknél pedig színes népviselet). Annyira hagyományőrzők, hogy nem házasodnak magyarral, románnal vagy más cigánnyal, sőt: csak az lehet gábor, akinek szülei, rokonai és házastársa is gábor-cigány. Általában jómódúak, tipikus foglalkozásuk a tetőfedés, bádogozás - írják ezt a huszadik század közepéig.
Napjainkban szinte kizárólag színesfém-csempészettel és kereskedelemmel foglalkoznak.
A legtöbbjük  nincs bevakolva, esetenként hiányoznak az ajtók és az ablakok is, lakatlanok. De két dolog minden épületre jellemző: több emeletes és a tetejét ragyogó fém borítja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése