2013. június 22., szombat

Nagyboldogasszony-templom

 
A templomot Szent István alapította 1015-ben, 
IV Béla király új bazilikát építettet a helyére (1255-60) Teljes kiépítése (1260-69). 
Nagy Lajos király idején a 14. században gótikussá alakították át. 
A 15. században, Mátyás király idején építették a harangtornyot. 1541-ben a törökök mecsetté alakították, festett falait lemeszelték, oltárát, berendezését kidobták. 
17-18-században jezsuita templom. Az 1723-as tűzvészben leégett. 1874-1896 között Schulek Frigyes vezetésével nagyarányú újjáépítésre került sor, amely során kialakult az épület mai képe. A restaurálás belső díszítőmunkáit és a berendezés elkészítését Schulek mellett Székely Bertalan és Lotz Károly irányította
A Koronázó Főtemplom 1893-ra készült el, a honfoglalás millenniumára, ha nem is az eredeti formákban, de a régi fényben ragyogott. Sok-sok történelmi esemény zajlott falai között. Többek között, két uralkodópárt koronáztak meg itt, Ferenc Józsefet és Erzsébetet, valamint IV. Károlyt és Zitát.
2000-ben, az egykori koronaküldésre emlékezve, a templom fiataljai a Szent Korona újonnan készült másolatát, amelyet II. János Pál pápa Rómában megáldott, gyalogos zarándoklattal hozták hazáig.
Fővárosi kiruccanásom alkalmából, volt szerencsém a napokban bejárni. A végéhez közeledik a felújítása, kívül és belül egyaránt.
Nagyon szeretem a belső aranyos-vöröses színekben pompázó falikárpithoz hasonlatos falfestését. A restaurátorok az utolsó ecsetvonásokat végezték rajta. 
Szépséges lett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése