2013. június 18., kedd

Cseresznye szezon

Hurrá, itt a cseresznye szezon! 
A fiam itthon volt a hétvégén. 
Nagy tál cseresznye volt a konyhaasztalon. 
Épp főztem, majd hátrapillantottam, már ott piroslott a fülén a két pár cseresznye. Egyből jókedvem lett. 
Eszembe jutott, hogy a nyári szünidő  kezdetére esik a cseresznyeérés.  Mikor kisebbek voltak a fiúk, a szünidő első napján, már fent voltak a fán, mindig ott volt a fülükben a  tűzpiros fülbevaló.

Az idén kevesebb termés  van, mert a virágzás alatt jött az eső és hideg.
Készítettem hideg gyümölcs levest, egy kis pöszmétével és vanília fagylalttal. 
No és az elmaradhatatlan cseresznyés pitét.
Régi családi recept, az egyszerű kevert tészták fajtájából. 
A gyümölcs, szezon szerint változik benne.

Cseresznyés pite 

- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg liszt (fele rétesliszt)
- 1 sütőpor
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2  l cseresznye

A tojást, cukrot, margarint habosra keverem. 
Majd hozzáadom a sütőporos lisztet, tejet, gyümölcsöt, kikavarom. Vajazott lisztezett tűzálló tálba töltöm.
175 fokon sütöm, tűpróbáig, szép pirosas színűre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése